АКТУАЛЬНО

Зерно з України збанкрутує польських фермерів – протести з обох сторін

Варшава давно підтримує Київ, але відносини між двома країнами загострюються через протести польських фермерів, які скаржаться на недобросовісну конкуренцію, пише Reuters. У вівторок у Польщі відбулися нові демонстрації: на телевізійних кадрах видно, як протестувальники на прикордонному переході “Медика” відкривають залізничні вагони та висипають на рейки зерно. Міністр аграрної політики України Микола Сольський заявив, що зерно прямувало до Німеччини і не могло потрапити на польський ринок.

Причому вже по всьому Європейському Союзу фермери проводять демонстрації, висловлюючи невдоволення тим, що на них накладаються обмеження, пов’язані з боротьбою ЄС зі зміною клімату, а також недобросовісною конкуренцією з боку України. На тракторах протестувальників були плакати: “Якщо зерно надходитиме з України, польські фермери збанкрутують”.

Організатор протестів на прикордонному переході “Дорухуск” заявив: “На мою думку, кордон має бути закритий. Мають бути роз’яснені процедури і системи, і тоді, можливо, його може бути знову відкрито, але не за тими правилами, які у нас є зараз. Тому що зараз ви можете ввозити все, що хочете, скільки хочете… у Польщу”. Тож навіть автобуси пропускалися через кордон лише по одному на годину.

У відповідь українські перевізники почали свою цілодобову демонстрацію на трьох прикордонних переходах. На їхніх вантажівках слогани: “Якщо програє Україна, програє і Польща” і “Блокада України – зрада європейських цінностей”. При цьому польська влада каже, що веде переговори і з фермерами, і з Києвом.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ