АКТУАЛЬНО

10% жителів Землі голодують, при цьому 17% всієї їжі люди викидають

Про це йдеться в доповіді про утилізацію продуктів харчування у світі, яку презентувала програма ООН з навколишнього середовища.

З неї випливає, що 17% усієї їжі на Землі, придатної до вживання, відправляють у сміття. Водночас у світі 783 мільйони людей живуть у стані постійного голоду. Це майже 10% населення планети.

У середньому кожен мешканець Землі викидає щороку близько 79 кілограмів харчових продуктів, які йому не стали в пригоді. Середньостатистичний житель США викидає 115 кг “зайвої” їжі, європеєць – 65 кг, росіянин – 56 кг. Загальний обсяг харчового сміття у 2022 році становив 1,05 мільярда тонн. Це приблизно 1 мільярд порцій їжі на день.

Найбільше продуктів – 60% – викидають індивідуальні споживачі та домогосподарства. Близько 28% припадає на частку громадського харчування, 12% залишаються незатребуваними в роздрібних магазинах і супермаркетах.

В ООН підкреслюють, що “зайві” продукти викидають не тільки в багатих країнах. Обсяг харчового сміття на сім’ю в країнах із високим, середнім і низьким рівнем доходу відрізняється не більше, ніж на 10%.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ