АКТУАЛЬНО

Китай застосовує військовий та економічний тиск перед майбутніми виборами на Тайвані

Уряд Тайваню систематично реєструє всі можливі спроби Китаю втрутитися у прийдешні вибори, які відбудуться наступного тижня, та планує оприлюднити аналіз цих втручань невдовзі після завершення голосування.

За урядом Тайваню існують підстави вважати, що Китай застосовує військовий тиск, економічний тиск та субсидує поїздки місцевих тайванських чиновників до Китаю, з метою втручання у виборчий процес перед президентськими та парламентськими виборами, запланованими на 13 січня.

Міністр закордонних справ Тайваню, Джозеф Ву, заявив: “Тайвань приймає заходи для протидії втручанню Китаю та документує свій досвід. Після консультацій з міжнародними експертами буде опублікований аналіз, який надійде невдовзі після виборів.”

Уряд Китаю визначив вибори на Тайвані як “чисто внутрішню справу Китаю” і стверджує, що Демократична прогресивна партія, яка перебуває при владі, спробовує викривати будь-яку взаємодію між обидвома сторонами Тайванської протоки як втручання у вибори.

Міністр закордонних справ також підкреслив, що у випадку успіху Китаю вплинути на результати голосування, аналогічні тактики можуть бути застосовані і в інших демократичних країнах, з метою сприяння світовому порядку, який вони підтримують.

Ця новина на тлі нещодавнього повідомлення про збільшену китайську військову активність навколо Тайваню, де кілька китайських літаків та кораблів перетнули протоку, службово визначаючи кордон. Лідер Китаю Сі Цзіньпін висловив переконання у “возз’єднанні” Китаю та Тайваню, чого президент Тайваню Цай Інвень відмовилася визнати, наголошуючи, що відносини між країнами мають визначатися волею народу та ґрунтуватися на “гідності”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ