АКТУАЛЬНО

2023 рік може стати найспекотнішим за всю історію спостережень: настає кліматична криза

Нинішнього року вже було визнано кілька місяців найспекотнішими за всю історію спостережень, і вчені тепер пророкують, що загалом 2023 рік стане рекордно спекотним. Рекордні температури поверхні океану і повітря, а також масштабні лісові пожежі та екстремальні шторми вже завдали серйозного удару по планеті.

Дослідники зі Служби зі зміни клімату Copernicus підтверджують, що листопад 2023 року став найспекотнішим за всю історію спостережень, середня глобальна температура перевищила рівень кінця 1800-х років на 1,7°C. Раніше цей рекорд тримався липнем того ж року, коли людство зіткнулося з неймовірними хвилями спеки.

Нині середня глобальна температура на 1,43°С вища за середній доіндустріальний рівень, що підкреслює наростаючу проблему зміни клімату. Ці дані свідчать про те, що дії людини, включно з викидами парникових газів і руйнуванням природи, призвели до утримання тепла в атмосфері. Від початку промислової революції середня глобальна температура Землі піднялася на 1,2°C.

Крім того, глобальна температурна аномалія в жовтні виявилася другою за величиною за всю історію спостережень, поступившись лише вересню. Це вказує на те, що рекордно спекотний жовтень 2023 року є ще одним знаком того, як кліматичні рекорди б’ються з величезним відривом.

Дослідники наголошують, що глобальне потепління, спричинене збільшенням парникових газів і діями Ель-Ніньо в Тихому океані, серйозно загрожує нашій планеті. Результатом цього є не тільки рекордна спека, а й лиха, як-от сильні хвилі тепла, посухи та екстремальні температури, що приносять величезні страждання людству і природі.

Дослідники настійно закликають до прийняття амбітних дій по боротьбі зі зміною клімату, наголошуючи на невідкладності цієї проблеми та її глобальному характері. Необхідно терміново вживати заходів для зниження викидів парникових газів і захисту нашої планети від подальших негативних наслідків кліматичної кризи.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ