АКТУАЛЬНО

Акції компаній з виробництва чипів рекордно падають

Інвестори в акції чипових компаній стикаються з серйозними викликами після стриманого прогнозу від ключового постачальника обладнання, компанії ASML Holding NV, що викликало глобальне падіння в цьому секторі. За даними агентства Bloomberg, загальні втрати ринкової вартості індексу виробників чипів, які торгуються в США та найбільших азійських компаній, перевищили $420 мільярдів.

Вплив прогнозу ASML

Акції ASML, що знизилися на 5% у середу, відреагували на попередження компанії про зниження прогнозів, яке зупинило зростання індексу акцій, що досяг тримісячного максимуму. Зокрема, акції Nvidia Corp. також впали майже на 5% у вівторок, після того як раніше цього тижня досягли рекордного закриття через зменшення побоювань щодо проблем з виробництвом нових продуктів у сфері штучного інтелекту.

ASML, виробник найсучасніших машин для виготовлення чипів, зменшила верхню межу свого прогнозу загальних чистих продажів на 2025 рік з €40 мільярдів до €35 мільярдів ($38 мільярдів). Хоча зниження прогнозу було очікуваним через уповільнення в не-АІ застосуваннях і зменшення витрат від Intel Corp., масштаб корекції став “неприємним сюрпризом”, зазначив аналітик Citigroup Inc. Атіф Малік.

Ситуацію ускладнила відсутність пояснень, оскільки результати були опубліковані раніше запланованого терміну. Акціонери звикли до чіткої комунікації відділу інвесторських відносин, який зазвичай надає детальну інформацію про бізнес-процеси, замовлення, бронювання, доходи та поставки. Вівторкове падіння акцій ASML знищило близько €50 мільярдів ринкової вартості компанії, що стало одним з п’яти найбільших одноденних зменшень ринкової капіталізації в історії Європи.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ