АКТУАЛЬНО

Олександр Кацуба: Чи готова Україна до зими?

Офіційно опалювальний сезон стартував. І ми точно можемо чекати на спроби росіян влаштувати нам “холод і темряву”.

Песимісти і російські пропагандисти лякають нас темнішою і холоднішою зимою, ніж було торік. Оптимісти кажуть, що буде краще. ППО сильніше, країна готова до опалювального сезону і потенційних атак на енергетику краще, все буде добре.

Реальність, звісно, десь посередині. Тому давайте тезисно про те, що буде в цей зимовий сезон і до чого готуватися.

Україна і Росія в плані атак на українську інфраструктуру змагаються у складній і кривавій грі. Росія намагається виготовити або купити якомога більше ракет і “шахедів”, щоб атакувати українську цивільну інфраструктуру у своїх шалених терористичних атаках. Україна ж працює одразу за кількома напрямками:

Нарощування потужностей ППО і можливостей знищувати російські ракети і дрони.
Знищення російських потужностей запуску ракет. Недарма російські кораблі-ракетоносці масово тонуть або відправляються на тривалий ремонт.
Поступова адаптація української енергетики на всіх рівнях – від генерації до розподілу і споживання – до реалій війни і російського ракетно-шахедного терору.

Щодо перших двох пунктів говорити мають військові експерти, хоча Україна має за ними очевидні успіхи. Першочерговим завданням України є захист власної енергетики та іншої інфраструктури, наприклад, зерносховищ, які Росія атакує. При цьому ясно, що українського ППО ще недостатньо, щоб постійно гарантувати 99% збиття ракет.

Тому українська енергетика, уряд, бізнес і громадяни мають готуватися до того, що виклики, які стоять перед енергетикою, зберігатимуться до кінця війни з Росією. Уряд вивчив уроки минулого року. Україна створила запаси вугілля і газу, а також заручилася гарантіями своїх сусідів щодо постачання електроенергії в разі виходу з ладу власних потужностей генерації.

І приватні, і державні компанії багато зробили для того, щоб відновити зруйноване, децентралізувати постачання електрики у великі міста, додати системі гнучкості. Але це не зробило енергосистему невразливою і є ще над чим працювати.

Станом на 15 вересня, за твердженням прем’єр-міністра Шмигаля, було відновлено близько 80% підстанцій і розподільчих мереж із тих, які були знищені або пошкоджені ворогом. Високовольтні мережі відновлені повністю. Крім того, розширено можливості експорту-імпорту електроенергії. Також “Укренерго” створило запаси трансформаторів.

Крім того, уряд запланував залишити місцевим громадам 4% ПДФО (не “військового”), які раніше Кабмін пропонував у місцевих бюджетів забрати на потреби армії. Це кілька мільярдів гривень, які мають підтримати комунальників і забезпечити їхню роботу за умови незмінних тарифів на опалення. Це необхідно через те, що 2022 року уряд і місцеві громади підписали меморандум, згідно з яким тарифи на тепло для населення “заморожуються” до завершення воєнного стану, а ТКЕ отримує з бюджету компенсацію за різницю між ринковими тарифами і тарифами для населення. За підрахунками Асоціації міст, місцевій владі потрібно близько 40 мільярдів гривень, щоб пройти зиму.

Україна створила достатні запаси вугілля і газу, щоб пройти опалювальний сезон, і виробляти електроенергію на теплових електростанціях. Але у нас все ще буде дефіцит генерації, якщо російські атаки будуть успішними. Ця зима буде першою в історії, коли Україні вистачить газу власного видобутку для проходження зимового періоду. Це стало можливим завдяки як збільшенню видобутку завдяки новому бурінню, так і – на жаль – через об’єктивне скорочення попиту з боку промисловості, втрати промислових гігантів Маріуполя.

Загальні можливості української енергетики – і електричної, і теплової складової – дозволяють загалом пройти зиму. Але ексцесів не уникнути. Так, на жаль, уникнути відключень електроенергії, особливо у великих містах, буде практично неможливо. Особливо це стосується великих міст – Києва, Харкова, Одеси, Дніпра, Запоріжжя. Головна причина – те, що під час масштабних атак українські енергетики точно вдаватимуться до відключень, щоб уникнути перевантаження енергомережі через вибивання трансформаторів і розподільчих потужностей. Щоб обладнання не згоріло, набагато безпечніше під час атаки частину потужностей і споживачів відключити на кілька годин, щоб потім швидко відновити постачання без необхідності тривалого ремонту обладнання.

Тому жителям великих міст, бізнесу та місцевій владі потрібно бути готовими безперервно працювати в разі відключень електрики на кілька годин на день. Пакет готовності – генератори, акумулятори, зарядні станції, павербанки – повинен бути у кожного. Крім того, ми не можемо виключити, що росіяни можуть повторити – хоча б у зменшеному обсязі – 23 листопада 2022 року. Коли вони змогли домогтися віялових відключень по всій країні.

Підсумовуючи, в України та українців

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ