АКТУАЛЬНО

Археологи знайшли будинок стародавнього римлянина з унікальною мозаїкою, якому понад 2000 років

Археологи оголосили про відкриття розкішного римського особняка із вражаючою мозаїкою, виконаною з черепашок, мармуру та дорогоцінного скла.

Відповідно до заяви італійського міністерства культури, ця будівля, яка належить до пізньореспубліканського періоду, була споруджена принаймні на трьох етапах до закінчення першого століття нашої ери. У внутрішньому дворі розташовувався атріум чи сад, а головна кімната слугувала літнім банкетним залом. Вода зі свинцевих труб в стінах зали створювала вражаючу завісу. Також виявлено білу ліпнину високої якості в сусідній приймальні.

Особливістю будинку стала унікальна мозаїка на стіні, яка за складністю зображених сцен не має собі рівних. Вона складається з морських черепашок, єгипетської синьої мозаїки, дорогоцінного скла, фрагментів мармуру та кольорового каміння. Ймовірно, власником цього особняка був видатний дворянин чи військовий. На мозаїці зображено три великі кораблі, які наближаються до прибережного міста із невеликими вежами. Це свідчить про те, що власник будинку можливо отримав перемогу у якійсь битві.

У чотирьох сегментах мозаїки, розділених зображеннями пілястрів і ваз з виноградними лозами та листям лотоса, видно воєнне озброєння, корабельні носи з тризубами та шоломи. Це може бути натяком на подвійну природу власника будинку, який досягав перемог як на морі, так і на суші.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ