АКТУАЛЬНО

Астероїд і вимирання динозаврів: Нове дослідження змінює уявлення про причини їхнього зникнення

Вчені дійшли висновку, що астероїд, який впав на Землю 66 мільйонів років тому, спровокував глобальну катастрофу і різку зміну клімату. Це відкриття відкриває нову главу в розумінні масового вимирання динозаврів і його наслідків. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Nature Geoscience, астероїд спричинив рясну хвилю пилу, що призвело до затуляння сонячного світла і заморозків, унаслідок чого багато видів загинуло.

Згідно з розрахунками вчених, загальна кількість пилу, піднятого під час зіткнення астероїда, становила близько 2 тисяч гігатонн, що в 11 разів перевищує вагу гори Еверест. Моделювання подій показало, що цей дрібнозернистий пил міг блокувати фотосинтез протягом двох років, роблячи атмосферу непрозорою для сонячного світла.

Планетологи зазначили, що пил залишався в атмосфері протягом 15 років, що спричинило довгий період темряви та холоду. Це зупинило фотосинтез і призвело до загибелі рослин, а, отже, і травоїдних динозаврів. Хижаки також втратили доступ до здобичі, що призвело до масового вимирання. У морських екосистемах загибель фітопланктону призвела до руйнування харчових ланцюгів, що зачепило морських рептилій та інші види.

Однак, серед жертв цієї катастрофи були й переможці. Вимирання динозаврів відкрило дорогу для ссавців, дозволивши їм зайняти вершину в харчових ланцюгах.

Це дослідження змінює уявлення про причини вимирання динозаврів і дає більш докладне уявлення про те, які види вижили в цих екстремальних умовах. Тепер вчені можуть глибше вивчити наслідки цієї катастрофи та її вплив на розвиток живих організмів на Землі.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ