АКТУАЛЬНО

Медики знайшли спосіб повернути зір сліпим

Команда фахівців з Медичного коледжу Бейлор у Х’юстоні (США) оголосила про створення інноваційного мозкового імплантату, який може надати людям з втратою зору змогу “бачити” форму букв. Новий пристрій передає візуальні дані, отримані від камери, безпосередньо в головний мозок за допомогою електродів, вбудованих в мозок.

Розробники називають цей етап важливим кроком у напрямку створення повноцінного “візуального протеза”, який може відновити зорову функцію для сліпих осіб. Учасники тестування імпланту змогли розпізнати контури літер та образів завдяки передачі складних послідовностей електричних сигналів безпосередньо в мозок.

“Електрична стимуляція від нашого імплантованого пристрою дозволила пацієнтам вбачати контури літер настільки чітко, що вони могли правильно їх інтерпретувати”, – заявив Деніел Йошор, головний науковець проекту. Він додав, що сліпі особи описували світлові лінії і контури літер, які вони сприймали завдяки новому імплантату.

Хоча цей імплантат може значно поліпшити якість життя людей з втратою зору, американські дослідники наголошують, що перед ними ще довгий шлях, оскільки розробка ефективного та безпечного пристрою для імплантації в мозок – завдання надзвичайно складне.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ