АКТУАЛЬНО

Авіація, банки та ІТ-інфраструктура постраждали від глобального IT-збою

Сьогодні велика частина світу стала свідком масштабного збою в інформаційних технологіях, який спричинив серйозні проблеми для авіаційної індустрії, фінансових установ та IT-сервісів. Інцидент вплинув на десятки країн, зокрема США, Європи, Туреччини, Австралії, Індії та Японії, що призвело до значних незручностей для мільйонів користувачів по всьому світу.

В Україні «лягла» робота «Нової пошти» (як повідомляється, її вже відновлено), оператора зв’язку «Водафон», інтернет-сервіси двох банків – Моно і Сенс. А у світі почалися перебої в роботі аеропортів. Проблема зачепила США і багато країн Європи, а також Туреччину, Австралію, Індію та Японію.

Там почали масово скасовувати і затримувати рейси, тому авіакомпанії закликали пасажирів прибувати на реєстрацію рейсів за три години до вильоту. Також у багатьох людей виникли проблеми з багажем.

При цьому в Росії та Китаї аналогічних збоїв у роботі авіації не спостерігалося.

Але проблеми виникли не тільки в аеропортів. В Ізраїлі збій зачепив лікарні та інші медичні служби, а в Британії почалися перебої з трансляцією телеканалу Sky News і роботою Лондонської біржі. В Австралії також почалися проблеми у банків.

У чому причина?

Як уже встановлено, стався збій у програмному забезпеченні Windows. А саме – у програмі з кібербезпеки компанії CrowdStrike, яка вбудована в операційну систему від Microsoft.

CrowdStrike, судячи з усього, запустила невдале оновлення. У багатьох користувачів Windows через це з’явився. Сам збій міг статися на одному з основних продуктів CrowdStrike – програмі Falcon, яка відстежує загрози безпеці в реальному часі.

Покупцями Falcon є великі корпорації, зокрема банки, медичні та енергетичні компанії, а також державні установи.

Збій «Фалькона» не усунуто досі, і терміни усунення проблеми невідомі.

Але даних про те, що це могла бути кібератака, поки що немає. Експерти, а також сама компанія CrowdStrike вже заявляють, що поки нічого не свідчить про злочинне втручання.

Акції CrowdStrike тим часом впали на 14%, а її партнерської компанії Microsoft – на 2,8%.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ