АКТУАЛЬНО

Балтиморський міст: повний огляд судна Dali, причини аварії та наслідки

Мост Френсіса Скотта Кі (Key Bridge) у Балтиморі, США, завдовжки 2,5 км, зазнав обвалу після зіткнення з вантажним судном. Інцидент призвів до падіння декількох автомобілів у річку Патапсько, включаючи вантажівку з причепом, заявила берегова охорона. Принаймні шість людей вважаються загиблими.

Губернатор штату Меріленд Вес Мур оголосив надзвичайний стан, а порт Балтимора тимчасово припинив роботу.

300-метровий контейнеровоз Dali, під прапором Сінгапуру, врізався у міст, перебуваючи в маршруті з Балтимора до Коломбо, Шрі-Ланка. Судно було зафрахтоване судноплавною компанією Maersk.

Після зіткнення контейнеровоз застряг серед руїн моста, що призвело до його обвалу.

Президент США Джо Байден заявив, що зіткнення з опорою моста сталося випадково і не було навмисним.

Міст у Балтиморі, відомий як Кі-Брідж, відкритий у 1977 році на честь Френсіса Скотта Кі, видатного поета XIX століття з Меріленда, автора слів до національного гімну США “Прапор, усіяний зірками”.

Міст мав довжину 2,5 км і перетинав річку Патапсько та гавань Балтимора, яка впадає у Чесапікську затоку, найбільший естуарій у США. Це був безперервний фермовий міст, а його головний проліт у 365 метрів був третім за довжиною серед усіх мостів такого типу у світі.

У вівторок близько 01:30 за місцевим часом сталася трагедія, коли міст миттєво руйнувався після зіткнення з судном “Dali”, що врізалося в одну з його опор.

На момент аварії на мосту перебувало вісім людей, які працювали у будівельній бригаді, що проводила ремонтні роботи. З них двоє мають громадянство Гватемали, про що повідомило консульство цієї країни у Меріленді.

Шість людей спочатку вважали зниклими безвісти, але увечері того ж дня Берегова охорона США оголосила, що, ймовірно, вони загинули через низьку температуру води та повітря, і пошукову операцію припинили.

Серед загиблих був ідентифікований Мігель Луна з Сальвадора, який проживав у Меріленді протягом 20 років і мав трьох дітей. Його син Марвін розповів виданню Washington Post, що знали, що батько працює на мосту, але дізналися про аварію, коли друзі зателефонували йому і повідомили про катастрофу.

Після катастрофи з води витягли двох людей, інформує начальник Балтиморського пожежного департаменту, Джеймс Воллес. Один з них відмовився від медичної допомоги, тоді як другий, перебуваючи у тяжкому стані, був доставлений до лікарні.

Рятувальники тепер активно зосереджені на пошуках тіл, щоб родини могли їх ідентифікувати та забрати. Представники пожежної служби Балтимора зазначають, що перші команди рятувальників працювали у надзвичайно важких умовах, зокрема, з небезпечними уламками у воді та вантажами, що звисали з мосту.

Температура води у гавані становила приблизно 9°C на той момент.

Контейнеровоз Dali, побудований південнокорейською компанією Hyundai Heavy Industries за замовленням грецького судновласника Oceanbulk, і зараз керується чартерною компанією Synergy Group, тимчасово орендований гігантом контейнерних перевезень Maersk.

З Maersk повідомили, що судно перевозило вантаж для своїх клієнтів, і на момент аварії на борту не було персоналу компанії.

Судно вирушило з морського терміналу Балтимор Сігірт близько 00:24 за місцевим часом у вівторок, направляючись до Коломбо на Шрі-Ланці. Його швидкість постійно зростала, тримаючи курс на південний схід уздовж річки Патапсько.

Біля 01:25, за даними MarineTraffic, судно раптово відхилилося від прямого курсу та почало сповільнюватися. Незабаром після цього воно врізалося в міст.

Під час наближення контейнеровозу до мосту, команда судна відправила сигнал лиха, що надало владі можливість зупинити автомобілі, які рухалися на міст. Губернатор Мур зазначив, що це дало можливість “врятувати життя”.

За словами губернатора, судно рухалося з “величезною швидкістю” приблизно 15 км/год.

Згідно з даними Агентства з кібербезпеки та інфраструктури США, які були представлені американському партнеру BBC CBS, судно “втратило рушійну силу”. У компанії заявили, що хоча існують кілька пояснень щодо цього інциденту, такі ситуації є винятковими.

Експерт із судноплавства, з яким розмовляв BBC, вказав на те, що причиною аварії могла стати несправність двигуна, рульового управління або відключення генератора.

Це не перший випадок, коли судно Dali потрапляє в інцидент. У 2016 році під час спроби вийти з бельгійського порту Антверпен судно зачепило причал, що призвело до подряпин корпусу. Про жертви або пошкодження судна не повідомлялося.

На момент інциденту в жовтні 2016 року судно перебувало під прапором Сінгапуру, повідомляє Адміністрація морських і портових суден Сінгапуру (MPAS). За даними MPAS, сертифікати, які засвідчували цілісність судна та роботу його обладнання, були актуальними.

У червні та вересні 2023 року судно пройшло дві окремі інспекції іноземних держав. У червні 2023 року відремонтували несправний манометр тиску палива перед відходом контейнеровоза з порту.

Місцерозташування мосту Кі-Брідж наразі свідчить про серйозні перешкоди в дорожньому русі на місяці та можливо навіть на кілька років вперед. Значний вплив також відчутний у судноплавстві порту Балтимора.

Міст із чотирма смугами руху був ключовою частиною міжштатної автомагістралі 695, зовнішньої кільцевої дороги відокремленої від міста Балтимор. Щорічно ним користувалося близько 11,5 мільйонів автомобілів.

Тепер гавань Балтимора можна перетнути тільки тунелем, що розташований поруч із обваленим мостом, проте місцева влада попереджає про серйозні перешкоди у дорожньому русі після аварії.

Обвалення мосту особливо ускладнить ситуацію для вантажівок, які перевозять небезпечні матеріали. Ці вантажі, які мали б проїжджати мостом, тепер не можуть скористатися тунелем.

Аварія також призвела до проблем у судноплавстві.

Міністр транспорту Піт Буттігіг не надав конкретної інформації щодо часового графіку закриття порту, проте зазначив, що це призведе до “суттєвого та тривалого впливу на ланцюги поставок”.

Експерт з контейнерних перевезень Ларс Янсен назвав інцидент “великою катастрофою”, яка “призведе до значних труднощів на східному узбережжі США для американських імпортерів та експортерів”. Близько 21 000 одиниць вантажу тепер мають обходити інші порти регіону, а “декілька торговельних суден зараз застрягли в порту Балтимора”. Це не контейнеровози, але деякі з них – також великі вантажні балкери.

За оцінками, у 2023 році через порт пройшло близько 800 000 транспортних засобів, які перевезли рекордні 1,3 мільйона тонн імпортних вантажів.

Однак, Янсен вважає, що хоча можливі затримки та додаткові витрати, з глобальної точки зору інцидент не матиме значного впливу.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ