АКТУАЛЬНО

Банди оточили столицю Гаїті. США розпочали евакуацію свого посольства

Ситуація на Гаїті залишається напруженою через повстання банд проти уряду, очолюваного виконувачем обов’язків прем’єр-міністра Аріелем Генрі. Столиця країни, Порт-о-Пренс, опинилася під облозою, а Сполучені Штати розпочали евакуацію свого дипломатичного корпусу.

“Національний рівень загрози зростає: насильство в Артібоніті, блокпости на дорогах у Кап-Гаїтієні та дефіцит палива на півдні. Мешканці столиці відчувають себе в осаді, немає можливості виїхати. Ті, хто втікає, не можуть знайти притулку десь у країні. Порт-о-Пренс оточений бандами. Місто перебуває в облозі”, – повідомив Філіп Бранша, керівник Міжнародної організації з міграції.

Після спроби гаїтянських банд штурмувати урядовий квартал в Порт-о-Пренс, Сполучені Штати вирішили надіслати на Гаїті підрозділ морської піхоти для евакуації персоналу свого посольства.

Представник Пентагону заявив ЗМІ, що операція з евакуації американського персоналу відбулася вночі за допомогою вертольота. Про це було попрошено Держдепартамент.

Нагадаємо, минулого тижня банди на Гаїті захопили дві в’язниці і визволили 4000 в’язнів, серед яких були особи, підозрювані у вбивстві гаїтянського президента Жовенеля Моїса у 2021 році. Відтоді гаїтянська влада оголосила надзвичайний стан і ввела нічну комендантську годину в столиці.

Нещодавно стало відомо про масштабну спробу нападу гаїтянських банд на урядові будівлі в Порт-о-Пренс, що змусило Сполучені Штати розглянути перекидання на Гаїті підрозділу морської піхоти для забезпечення безпеки свого посольства.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ