АКТУАЛЬНО

Бербок закликає надати Україні зброю великої дальності для ураження російських цілей

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок висловила думку, що українським збройним силам необхідно більше далекобійної зброї для здатності атакувати цілі за лінією фронту, оскільки Росія досягає успіхів у воєнних діях. За інформацією від Politico, вона зробила цю заяву під час зустрічі міністрів закордонних справ країн Європи у Страсбурзі.

Бербок описала ситуацію на північному сході України як “дуже драматичну”, особливо з урахуванням звітів про значне просування військ Путіна. Вона підкреслила важливість постачання зброї, придатної для використання на середніх і великих відстанях. Це звернення, ймовірно, створює тиск на канцлера Німеччини Олафа Шольца з метою передачі Україні ракет великої дальності Taurus. Вона відома своєю вищою ефективністю порівняно з аналогами, які надали Велика Британія та Франція, особливо в атаках на посилені бункери та мости. Однак наразі Шольц відкидає можливість передачі цієї зброї до України.

“Ми також працюємо над цим з іншими партнерами”, – зазначила Бербок, підкресливши, що українці опинилися у “надзвичайно складній ситуації”.

Зараз Німеччина стоїть на другому місці за обсягами постачання зброї для України після США, однак Шольц відмовився передати Україні ракети Taurus зі страху, що це заглибить конфлікт. Також США встановили обмеження на види зброї, яку вони постачають, попереджаючи Київ щодо невикористання її для атак всередині Росії.

Українські лідери давно висловлюють обурення щодо обмежень від союзників на використання отриманої від Заходу зброї для атак через російські кордони. В інтерв’ю виданню, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відзначив, що відчуває, як Захід вимагає від України вести війну зі зв’язаними за спиною руками.

Володимир Зеленський в п’ятницю визнав, що російські війська продовжують продвигатися в одному з районів Харківської області, але заспокоїв українців, що ситуація стабілізується.

Вчора Харків пережив найтривалішу повітряну тривогу за час війни — понад 16 годин.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ