АКТУАЛЬНО

Більше 4,300 українців потрапили до полону в РФ

Станом на п’ятницю, 17 листопада, більше 4,300 українців опинилися в полоні в Російській Федерації, повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Ця кількість включає як військовослужбовців, так і цивільних осіб.

За даними Міністерства, вже відбулося вісім засідань Комісії з питань встановлення факту позбавлення свободи внаслідок збройної агресії проти України.

“За їх результатами встановлено факт позбавлення волі щодо 4,337 осіб (3,574 військових та 763 цивільних),” – заявили в міністерстві.

Дані про полонених вносяться до спеціального реєстру, адміністратором якого є Національне інформаційне бюро, що належить до сфери управління Міністерства реінтеграції.

Робиться акцент на тому, що ця кількість включає не лише військовослужбовців, а й цивільних, включаючи жінок та чоловіків.

За результатами роботи Комісії здійснюються виплати одноразової та щорічної грошової допомоги від держави. З початку 2023 року виплачено 422 мільйони гривень звільненим із полону, а також родинам військовополонених, цивільних заручників РФ і політв’язнів.

Важливим є зазначення, що окупанти створюють жахливі умови для українських полонених, здійснюючи тортури та інші форми жорстокого поводження. Близько 90% військовополонених пройшли через катування, зґвалтування, погрози сексуальним насильством або інші форми жорстокості у російському полоні.

Президент України Володимир Зеленський озвучив, що станом на початок червня Україна повернула з російського полону 2,526 громадян. У цьому питанні планується обмін військовополоненими у форматі всіх на всіх, проте існують перешкоди з боку РФ.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ