АКТУАЛЬНО

БРІКС створений не для протистоянню США – Моді

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді під час закритого пленарного засідання саміту БРІКС в Казані висловив важливі зауваження щодо позиції організації на міжнародній арені. Як передає Bloomberg, Моді наголосив, що БРІКС не повинна позиціонувати себе як альтернативу вже існуючим глобальним об’єднанням, незважаючи на наміри деяких її членів, зокрема Росії та Китаю, розширити групу з метою протистояння США.

“Ми повинні бути обережними, щоб ця організація не набула іміджу такої, що намагається замінити глобальні інститути”, – зазначив він. Моді закликав членів БРІКС працювати над реформуванням таких організацій, як Рада Безпеки ООН і багатосторонні кредитори, з метою покращення їхньої ефективності.

Прем’єр-міністр Індії також підкреслив, що БРІКС повинна стати прикладом для світу, об’єднуючись у закликах до реформ глобальних організацій. “Ми повинні дати світові зрозуміти, що БРІКС – це не організація, яка роз’єднує, а організація, яка працює в інтересах людства”, – підкреслив він.

Водночас Моді прокоментував бажання інших країн приєднатися до БРІКС, заявивши, що Індія готова прийняти їх як “країн-партнерів”, але не як повноправних членів.

Саміт БРІКС став важливою платформою для обговорення багатьох міжнародних питань. Як повідомлялося, російське Міністерство закордонних справ опублікувало підсумкову декларацію саміту, в якій міститься критика західних санкцій та заклики до уникнення збройних конфліктів.

Також на саміті був присутній генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, який мав зустріч із президентом Росії Володимиром Путіним. За словами заступника речника генсека ООН, під час цієї зустрічі Гутерріш підтвердив свою позицію щодо війни в Україні, закликаючи до справедливого миру на основі міжнародного права та резолюцій ООН.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ