АКТУАЛЬНО

Будівництво газопроводу “Сила Сибіру-2” відкладено

Будівництво газопроводу “Сила Сибіру-2” було відкладено, повідомляє китайське видання The South China Morning Post. За інформацією, наданою колишнім членом Ради безпеки Монголії Мунхнаром Байарлхавгом, проект, який передбачав прокладання газопроводу через територію Монголії, не буде реалізовано згідно з первісним графіком.

Друга частина проекту “Сила Сибіру” мала проходити через територію Монголії. Планувалося побудувати 2,5 тисячі кілометрів газопроводу, але влада Монголії не включила його до національного плану розвитку до 2028 року.

“Ми вступаємо в довгу паузу, оскільки Москва більше не вірить, що може отримати від Пекіна угоду, яку бажає, і, ймовірно, проект відкладеться до кращих часів”, — заявив Мунхнар Байарлхавг.

Проблеми зі будівництвом газопроводу у Росії виникли давно. Ще в 2022 році Володимир Путін запропонував Китаю збільшити закупівлі російського газу до 100 млрд кубометрів на рік, але сторони не змогли домовитися про ціну.

Пекін вимагав знизити ціни на газ для другої гілки “Сили Сибіру” до $60 за тисячу кубометрів, що майже відповідає внутрішньоросійському рівню, який Москва підтримує бюджетними субсидіями. Наразі Китай купує російський газ за $260 за тисячу кубометрів.

Розбіжності з цього питання стали причиною того, що голова “Газпрому” Олексій Міллер не супроводжував Путіна під час його візиту до Китаю в травні. Тема “Сили Сибіру-2” була однією з ключових на переговорах російського лідера з Сі Цзіньпіном. Крім того, Путін просив Китай не брати участь в українському мирному форумі та активізувати діяльність китайських банків у Росії.

Експорт газу з Росії до Європи в 2023 році скоротився до мінімального рівня з 1970-х років. Після вибуху на “Північних потоках” перенаправити російський газ, який йшов до Європи, до Китаю є складним завданням. Європа постачалася з західносибірських родовищ, в той час як Китай — з східносибірських (через газопровід “Сила Сибіру-1”). Мета “Сили Сибіру-2” — направити газ до Китаю з західносибірських родовищ.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ