АКТУАЛЬНО

Комета Галлея почала рух назад до Сонця: коли ми знову її побачимо

Дев’ятого грудня комета Галлея, офіційно відома як 1P/Halley, розпочала свій шлях від дальнього кінця своєї орбіти назад до Сонця. Цей космічний об’єкт має особливий інтерес, оскільки його з’явлення на небі завжди привертає увагу астрономів і любителів астрономії.

Комета 1P/Halley рухається навколо Сонця по сплющеній еліптичній орбіті. Зазначимо, що комета пройде повз Землю 19 червня 2061 року. Цього разу її зможуть спостерігати жителі Північної півкулі, яка обіцяє стати видовищним явищем на ранковому небі.

Дев’ятого грудня 2023 року комета досягла афелію, дальнього кінця своєї орбіти, на відстані 5,26 мільярда кілометрів від Сонця. За другим законом Кеплера, небесне тіло рухається найшвидше, коли перебуває в перигелії, і найповільніше — в афелії. Після досягнення афелію, орбітальна швидкість комети Галлея почне збільшуватися, прямуючи назустріч Сонцю.

Науковці зауважують, що рік 2061 стане особливим, оскільки комета буде на тому ж боці відносно Сонця, що і Земля. Це робить її видимою для спостереження і призведе до щонайменше вдесятеро яскравішого вигляду порівняно з попереднім проходженням у 1986 році.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ