АКТУАЛЬНО

Члени картелів вбили понад 20 кандидатів на посаду президента Мексики

Перед очікуваним голосуванням 2 червня понад два десятки кандидатів на посаду президента Мексики були вбиті членами картелів. Журналісти вказують на те, що організовані злочинні угруповання перетворюють вибори у Мексиці на справжнє “поле бою”, зробивши цьогорічну кампанію однією з найсмертоносніших у новітній історії країни.

Понад два десятки кандидатів було зачинено напередодні виборів, ще сотні вибули з перегонів, з яких понад 400 звернулися до федерального уряду з проханням надати їм гарантії безпеки.

Озброєні групи мають за мету встановлення “своїх людей” у місцевих органах влади, щоб краще контролювати мексиканські громади та експлуатувати їх.

Сьогодні картелі активно займаються не лише нелегальним перевезенням наркотиків до США, але й контрабандою мігрантів, вимаганням хабарів у бізнесу та укладанням контрактів для підконтрольних їм фірм. В деяких регіонах картелі володіють настільки великою владою, що можуть вирішувати, хто має право в’їжджати в місто – або навіть контролювати публічну дискусію, передає журналіст. Тому боротьба за посади міських голів є настільки важливою.

Банди спрямовують свою агресію на кандидатів від усіх основних партій Мексики. У Мараватіо, муніципалітеті центрального штату Мічоакан, де проживає близько 80 000 осіб, троє кандидатів на посаду мера були вбиті – двоє від Морени, партії президента Лопеса Обрадора, і один від опозиційної Партії національної дії, або PAN.

Ще майже два десятки кандидатів у мери від партій вибули зі своїх перегонів. За словами Карлоса Паломеке, голови PAN у Чьяпасі, раніше картелі підкуповували виборців. Тепер “вони примушують кандидатів відмовлятися від участі в перегонах, оскільки це виходить дешевше”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ