АКТУАЛЬНО

Науковці виявили планету із п’ятиденним річним обертом

Лише за 530 світлових років від нашої планети розташувалася надзвичайна екзопланета, яка вражає своїми особливостями. Цей гігант, більший за Юпітер приблизно втричі, виявлений за допомогою телескопа TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Звуть його TOI-778 b, і, на відміну від свого величезного земного аналога, ця екзопланета покрита розпеченою лавою та абсолютно непридатна для життя.

TOI-778 b обертається по дуже малій орбіті, зробивши повний оберт навколо своєї зірки всього за 5 днів. Вчені вказують на вражаючу схожість з Юпітером нашої власної Сонячної системи. Знаходячись лише за 9 мільйонів кілометрів від своєї зірки, екзопланета має поверхневу температуру 1227 градусів, роблячи будь-яке існування життя абсолютно неможливим.

Зірка, навколо якої обертається TOI-778 b, масивніша на 40% від нашого Сонця та величезна на більше 70% за розмірами. Її обертова швидкість становить приблизно 40 км/с, а поверхнева температура перевищує 6500 градусів. Знайшли цю неймовірну планету випадково, коли вчений Джейк Т. Кларк спостерігав за зіркою, і її прохід перед нею призвів до тимчасового затемнення світіння.

Досліджуючи приблизно 200 тисяч зірок та відібравши 6000 кандидатів у екзопланети, Кларк став тим, хто виявив TOI-778 b. Сучасні астрономи особливо зацікавлені в екзопланетах такого типу, оскільки вони є ідеальним об’єктом для глибокого вивчення та пошуку слідів життя в інших зоряних системах.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ