АКТУАЛЬНО

Чому США обмежують використання далекобійної зброї Україною

Заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх пояснила, чому Сполучені Штати обмежують використання Україною далекобійних ракет ATACMS. За її словами, це рішення обумовлене кількома факторами: 90% російської авіації перебуває на аеродромах за межами досяжності ракет ATACMS, а удари по тих аеродромах, які залишаються в зоні дії, мали б “незначний стратегічний ефект”.

Крім того, Пентагон побоюється ескалації конфлікту та визнає обмежені запаси цих ракет. Сінгх підкреслила, що Україна вже ефективно використовувала ATACMS на фронтах на сході та півдні, але на глибокі удари по території Росії наразі отримала дозвіл лише в обмеженій кількості випадків.

Заява Сінгх підтверджує, що США глибоко занепокоєні можливістю ескалації війни. Від початку конфлікту Вашингтон постійно зважує ризики та вигоди від надання Україні сучасного озброєння великого радіуса дії. Використання ATACMS для ударів по російських базах могло б створити серйозні виклики для оборони противника, але водночас, на думку США, може стати тригером для подальшої ескалації війни.

Ще однією проблемою є брак далекобійних ракет. Сінгх зазначила, що США мають обмежені запаси ATACMS, що теж впливає на рішення щодо надання цієї зброї Україні. Це підкреслює складність військової підтримки в умовах, коли кожна одиниця озброєння має стратегічне значення.

Попри передислокацію російської авіації, президент України Володимир Зеленський наголосив на необхідності завдання ударів по російській території, заявивши, що дозвіл США на обмежене використання далекобійної зброї недостатній для досягнення цілей. Київ прагне отримати повний доступ до ATACMS, щоб вразити критично важливі об’єкти Росії, навіть з урахуванням нових розміщень авіації.

За даними The Telegraph, Україна все ще має можливість завдати ударів по російських базах, що може змінити динаміку конфлікту. Але для цього необхідно подолати політичні та військові обмеження, які стримують використання далекобійної зброї.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ