АКТУАЛЬНО

Що таке спунінг?

Якщо ви спите вночі поруч зі своїм партнером, ви, можливо, вже знаєте, що таке спунінг, не розуміючи, як це називається. Задовго до того, як спунінг став обов’язковим у тантричному посібнику з сексу, це був один з основних способів спати з кимось, кому людина довіряла.
Це настільки вроджене явище, що перші свідчення того, що люди сплять у позі ложки, з’явилися ще до настання темних віків (у буквальному сенсі). Печерні люди спали разом оголеними в позі ложки, щоб зігрітися взимку і захистити один одного від потенційних хижаків.
Тепер ми ясніше розуміємо, що спунінг (від англ. spoon) – це всього лише звичайна поза ложок. Але, що в цьому терміні такого важливого і цікавого для нашого життя?
За даними BBC слово spooning було найчастішим запитом у Google серед британців у 2013 році. З першого погляду можна було б подумати, що йдеться не про настільки й безневинне заняття. Але це не так. Найголовнішим сенсом все ж залишалися обійми. Люди шукали як правильно спати в цій позі, як лягати правильно і як це впливає на здоров’я.
Тепер нам не потрібно спати поруч із нашими партнерами для виживання, ваше положення уві сні багато що говорить про ваші стосунки. Ті, хто обирає спунінг, не тільки відчувають тісніший зв’язок зі своїм партнером – у спальні й поза нею, – а й отримують серйознішу користь для психічного та фізичного здоров’я.
Згідно з американськими дослідженнями поза ложки має масу переваг, найважливішою з яких є викид окситоцину. Також відомий як гормон “гарного самопочуття”, викид цього гормону змушує нас почуватися дуже щасливими, спокійними, підтримуваними і коханими. Але крім психологічної користі, він також чинить вторинний фізичний вплив на організм, що приносить користь і для фізичного здоров’я. Дослідження показало, що підвищення рівня окситоцину було пов’язане з нижчим кров’яним тиском і частотою серцевих скорочень, особливо у жінок у передменопаузі. Також було доведено, що вивільнення цього гормону знижує рівень кортизолу, що своєю чергою впливає на рівень стресу, полегшує біль і покращує вашу імунну систему.
На додаток до цього окситоцин сприяє загоєнню ран. Це тому, що він відіграє головну роль у процесі ангіогенезу. Дослідження показали, що травмам потрібно більше часу на загоєння, коли люди перебувають у стані стресу або емоційного потрясіння. Одне конкретне дослідження, присвячене парам, показало, що фізичні рани тих, хто мав інтенсивну конфліктну поведінку у своїх стосунках, гоїлися на 40% повільніше, ніж рани тих, хто перебував у спокійних стосунках.
Але скільки часу потрібно обійматися, щоб отримати ці неймовірні ефекти? Більшість відомих на сьогодні досліджень засвідчили, що близько 10 хвилин на день цілком достатньо для щасливішого та здоровішого життя.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ