АКТУАЛЬНО

Чи чекає Трампа тюремне ув’язнення і як це вплине на суспільство?

Після визнання екс-президента США Дональда Трампа винним у справі фальсифікації документів про виплати порноактрисі Стормі Деніелс, суспільство відзначило активні дискусії. Підтримувачі Трампа висловили своє незадоволення рішенням суду та закликають до протестних акцій.

У той же час, експерти і представники республіканської партії переконані, що Трамп не потрапить у в’язницю. Інформацію про це поширюють міжнародні ЗМІ.

Ведучий американської програми “Реальний час” і політичний аналітик Білл Махер висловив сумнів щодо можливості Трампа опинитися за ґратами. Він підкреслив, що суддя може не ризикувати виносити таке рішення. “Чи дійсно він потрапить у в’язницю? Чи зробить суддя такий крок? І чи потрібно це зробити? Якщо б він не був Трампом, чи отримав би він вирок?” – риторично запитав Махер.

Кен Бак, колишній член Палати Представників від Колорадо, вважає, що ймовірність того, що Трамп потрапить у в’язницю, невелика. Він посилається на приклади минулих вироків у Манхеттені за подібні злочини. Девід Аксельрод, колишній радник Барака Обами, стверджує, що Трампа не можна садити за ґрати.

“Багатьом не подобається, коли я це кажу, але ув’язнення колишнього президента, особливо за щось подібне, виглядає тривожно для країни. Я був би дуже здивований, якби суд виніс такий вирок”, – заявив Аксельрод.

Білл Махер висловив стурбованість щодо можливих наслідків для країни в разі ув’язнення Трампа. Він попереджає, що організація MAGA, яка підтримувала Трампа на минулих виборах, може реагувати негативно. Зокрема, Махер стверджує, що “громадянська війна”, особливо расова, може загостритися через етнічність прокурора та судді, які вирішують справу.

“Громадянська війна в цій країні, на жаль, часто набирає расовий характер. Це сумна реальність. І якщо Трампа посадять, його прихильники, ймовірно, побачать в цьому расовий заговір. Чорний прокурор, латиноамериканський суддя – для них це буде сигналом”, – зазначив Махер.

Також повідомляється, що прихильники Дональда Трампа, обурені вироком суду, активно висловлюють своє невдоволення на сайтах, пов’язаних з ним. Зокрема, на його власній соціальній платформі Truth Social, Patriots.Win та Gateway Pundit вибухли закликами до протестів, революції та жорстокої відплати. Деякі з коментаторів висловлюють ідеї нападу на присяжних, страти судді Хуана Мерчана або відкритої громадянської війни та збройного повстання.

“Хтось у Нью-Йорку, якому нема чого втрачати, має подбати про Мерчана. Сподіваюся, його зустрінуть нелегали з мачете”, — написав один із коментаторів Patriots.Win.

На сайті Gateway Pundit висловлено ідеї про розстріл лібералів після вироку.

“Час обмежити деяких лівих. Це неможливо виправити за допомогою голосування”, – йдеться у повідомленні.

Після вироку багато прихильників Трампа вважають, що його вирок свідчить про розкол у американській політичній системі і що лише насильницькі дії можуть врятувати країну.

“1 000 000 осіб (озброєних) повинні піти до Вашингтона і всіх повісити. Це єдине рішення… Трамп вже повинен знати, що він має армію, готову боротися і померти за нього, якщо він скаже слово… Я візьму до рук зброю, якщо він попросить”, – йдеться у гнівних повідомленнях.

Більшість таких висловлювань не відповідають стандартам законної загрози, яка підлягає судовому переслідуванню. Зазвичай для цього потрібні докази щодо наміру діяти або вселити страх, а не просто лякаючий результат.

Нагадаємо, що 31 травня суд у Нью-Йорку визнав Трампа винним у всіх 34 звинуваченнях, які прокуратура висунула йому у справі про фальсифікацію документів про виплати порноактрисі Стормі Деніелс. За всіма цими звинуваченнями Трампу загрожує від 4 до 136 років у в’язниці.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ