АКТУАЛЬНО

Як війна з ХАМАС завдала шкоди технологічним компаніям та економіці Ізраїлю

Технологічний сектор Ізраїлю, ключова частина економіки, постраждав від нестачі робочої сили та побоювань щодо фінансування, що може призвести до більшого уповільнення у 2024 році.

О 6:45 ранку 7 жовтня Джек Бігіо, засновник технологічної компанії UBQ Materials, розмовляв зі своїм операційним директором, який сказав, що терористи перебувають у його кібуці. Інші співробітники написали повідомлення, що ховаються в безпечних кімнатах, а одна сказала, що її чоловіка поранили в живіт.

«Це було схоже на судний день», – сказав пан Бігіо.

Атака ХАМАС на Ізраїль змусила UBQ Materials закрити свій завод, розташований за 20 миль від кордону з Газою. Двоє співробітників були вбиті. Багато хто втратив свої домівки та був переселений за 100 миль.

Заснована в 2012 році компанія UBQ Materials використовує технологію, яка перетворює побутове сміття на пластиковий замінник, який використовується для виготовлення столів, стільців, підносів McDonald’s і автомобільних запчастин для Mercedes-Benz. Компанія змогла розпочати роботу протягом трьох тижнів, але багато інших стикаються з постійними проблемами з операціями та фінансуванням.

За даними міністерства охорони здоров’я Гази, яке не розрізняє загибель цивільних осіб і бойовиків, Ізраїль вбив близько 23 000 палестинців із 7 жовтня. Близько мільйона евакуйованих з півночі території втекли на південь. Смуга зазнала повсюдного руйнування з голодом; порушення роботи мереж водопостачання, електропостачання та зв’язку; і обмежене медичне обслуговування, оскільки багато лікарень зазнали пошкоджень.

В Ізраїлі під час терактів ХАМАС 7 жовтня загинуло 1200 людей і сотні були взяті в заручники, у тому числі понад 100, які все ще утримуються в Газі, за даними ізраїльської влади. Війна перевернула життя, оскільки сотні тисяч солдатів резерву були призвані, а 200 000 людей були виселені з прикордонних районів на півночі та півдні.
У спосіб, який часто менш помітний за межами країни, війна також завдала шкоди економіці Ізраїлю. Туризм фактично зупинився, а державні витрати підскочили. Удар по технологічних компаніях похитнув довіру до сектора, який став ключовим двигуном економіки Ізраїлю.
Призов 350 тис. армійських резервістів порушив роботу багатьох підприємств. За даними опитування, проведеного Управлінням інновацій Ізраїлю, фінансованим урядом агентством, і Інститутом політики національних стартапів, багато замовлень клієнтів було призупинено або повністю скасовано. Ізраїльський технологічний сектор стрімко зріс за останнє десятиліття, і на нього припадає майже половина всього експорту та п’ята частина економічного виробництва, повідомляє Ізраїльське управління інновацій .

У результаті, як заявила Організація економічного співробітництва та розвитку , війна спричинить «тимчасове, але виражене уповільнення» економіки Ізраїлю. Він зріс приблизно на 3 відсотки до атак 7 жовтня, і тепер очікується, що цього року він сповільниться до 1,5 відсотка. На економіку тисне брак робочої сили, нижча довіра споживачів і бізнесу, а також висока інфляція.

Інше занепокоєння викликають іноземні інвестиції, які вже були слабкими до 7 жовтня через невизначеність, спричинену суперечкою між правим урядом прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху та Верховним судом Ізраїлю, сказав Джонатан Кац, колишній економічний прогнозист Міністерства фінансів Ізраїлю.

«Тепер питання полягає в тому, чи захочуть іноземці інвестувати в ізраїльські високі технології, чи вони віддадуть перевагу інвестувати свої гроші в якесь безпечне й тихе місце, як-от Ірландія», — сказав пан Кац.

Щоб стимулювати занепад економіки, минулого тижня Банк Ізраїлю знизив процентні ставки на чверть пункту до 4,5 відсотка. Це було перше зниження ставки з початку пандемії Covid, і керівник центрального банку Амір Ярон заявив, що очікуються додаткові скорочення.

Пан Ярон сказав, що економіка вже пристосовується до умов війни та демонструє ознаки відновлення, але наслідки тривалих військових дій будуть значними. Зокрема, він наголосив на важливості стабільності та необхідності стримування стрімко зростаючих державних витрат, які, як очікує центральний банк, сприятимуть збільшенню державного боргу та дефіциту.
«Нам усім ясно, що нинішня економічна невизначеність дуже тісно пов’язана з ситуацією з безпекою та тим, як розвиватиметься війна», – сказав пан Ярон.
Ізраїль зробив кілька кроків, щоб зменшити невизначеність, включаючи стабілізацію ізраїльського шекеля . Уряд планує збільшити кількість іноземних працівників, яким дозволено працювати в країні, з 50 000 до 70 000, щоб вирішити проблему раптової нестачі робочої сили. Робітники з-за кордону втекли, а понад 100 000 палестинців із Західного берега не змогли працювати в Ізраїлі.
Останніми тижнями військові також почали виводити кілька тисяч військ із Сектора Газа, принаймні тимчасово, частково через економічні втрати від такого масового розгортання резервістів.
Тим не менш, Ярон 1 січня суворо попередив  Нетаньяху щодо фіскальних пріоритетів у той час, коли більше витрат має бути спрямовано на оборону та безпеку та нагальні внутрішні потреби, як-от створення придатних для життя громад поблизу кордонів Гази та Лівану після вони зазнали нападу бойовиків ХАМАС і ХЕЗБАЛЛА. Після війни посилилася критика уряду Нетаньяху щодо фінансування поселень на Західному березі річки Йордан та ультраортодоксів.

«Відсутність дій зараз щодо коригування бюджету шляхом скорочення видатків, усунення зайвих міністерств і збільшення доходів з огляду на потреби війни, ймовірно, коштуватиме економіці набагато більше в майбутньому», – сказав пан Ярон.

Війна в Газі, одна з найтриваліших, яку коли-небудь вів Ізраїль, уже відбивається по всій економіці.

Будівництво, яке становить 14 відсотків економіки Ізраїлю, сповільнилося через брак робочої сили. Хоча волонтери долучилися, від’їзд іноземних працівників і втрата палестинців призвели до того, що фрукти й овочі залишилися гнити на деревах і в полях.

Крім того, деякі види імпорту є дефіцитними, тому що атаки повстанців-хуситів у Ємені перервали транспорт через протоку Баб-ель-Мандеб. Урядові чиновники заявили, що 8 жовтня туризм різко різко впав, коли він відновлювався після пандемії Covid.
«Немає нічого — ні ізраїльських туристів, ні туристів з інших країн, ні весіль, ні святкування хною перед весіллям, ні новосілля. Ніхто не святкує”, – сказав Томер Бент, який керує King David Treasures, магазином іудаїки на популярній аркаді вулиці Бен-Єгуда в Єрусалимі, яка зазвичай кишить людьми, які їдять піцу та фалафель або п’ють каву в ресторанах на тротуарах.
«Але буде краще», — сказав містер Бент і вказав на небо. «Ми віримо в Нього».

Магазини на Бен-Єгуда працювали до півночі наприкінці грудня, коли американські туристи відвідували їх під час зимових канікул і різдвяних свят, сказав Моше Сауді, який працював у сувенірній крамниці. Тепер вони рано закриваються.

Управління інновацій Ізраїлю має 100 мільйонів доларів державних коштів для підтримки технологічних компаній, особливо стартапів, які втратили фінансування. Сектор був підбадьорений оголошенням минулого місяця про те, що напівпровідниковий гігант Intel продовжить інвестиції в розмірі 25 мільярдів доларів США для розширення фабрики мікросхем на півдні Ізраїлю після отримання гранту в розмірі 3,2 мільярда доларів від уряду.
«Усі наші підприємці розуміють, що незалежно від того, наскільки наші клієнти за кордоном підтримують нас і співчувають нам, якщо ми не можемо виконати свої зобов’язання, вони повинні рухатися далі», — сказав Дрор Бін, генеральний менеджер Innovation Authority.
Незабаром після початку війни організація почала нову рекламну кампанію, щоб підвищити довіру до ізраїльських технологічних компаній, незважаючи на війну. Слоган: «Ізраїльська технологія забезпечує. НЕ ВАЖЛИВО ЩО.”

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ