АКТУАЛЬНО

Чи виживе рубль після нових санкцій Мінфіну США для Росії

Міністерство фінансів США оголосило про введення санкцій проти Московської біржі та Національного клірингового центру, що має серйозне значення для Росії. Таку думку висловив екс-генеральний прокурор України Юрій Луценко, коментуючи ситуацію.

За словами Луценка, ці санкції можуть мати серйозні наслідки для російської економіки та фінансового сектору. Введення санкцій проти Московської біржі може призвести до скорочення інвестицій та порушення фінансової стабільності в країні. Також, заборона на проведення операцій через Національний кліринговий центр може суттєво ускладнити валютні операції та обмін валюти у Росії.

“Рубль “затрьохсотили”. Це — обвал експорту до 25% через неможливість оплачувати зовнішньоторгові операції в доларах та євро”, — підкреслив Луценко. При цьому, каже політик, США посилюють контроль за дотриманням санкцій країнами СНД, ОАЕ, Туреччиною та Гонконгом.

“Окрема ситуація — з Китаєм. Його найбільші банки припинили розрахунки в рублях. Але є багато мілких контор, які живлять російський критичний імпорт, в тому числі — потреби російської машини війни. Тепер Китай стає для путінської Росії єдиним вікном в зовнішній світ. А значить, диктат Китаю буде ще більшим”, – вважає Луценко.

За його словами, все це нагадує Іран в 1980-і роки після жорстких американських санкцій. Там все закінчилося програмою “нафта в обмін на їжу та ліки”, нагадав Луценко.

Мінфін США 12 червня таки ввів проти Росії “пекельні санкції”. Наприклад, після накладення американських санкцій Московська біржа оголосила про припинення торгів доларом і євро з 13 червня та зупинку всіх торгів інструментами з розрахунками в доларах і євро.

При цьому є думка, що Сполучені Штати ввели жорсткі санкції проти РФ якраз перед американськими президентськими виборами. Розрахунок на те, щоб змусити Путіна йти на домовленості щодо завершення війни, поки не стало геть зовсім погано.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ