АКТУАЛЬНО

МВФ: затверджено виплату $880 млн кредиту для України радою директорів

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду у четвер затвердила третій перегляд кредитної програми України на суму $15,6 мільярда, що призвело до виділення додаткових $880 мільйонів на бюджетну підтримку. Загальний обсяг виплат досяг $5,4 мільярда.

У МВФ зауважили, що ризики, пов’язані з українською економікою, залишаються надзвичайно високими через невизначеність у ситуації з війною з Росією та питанням зовнішнього фінансування. Тим не менше, голова місії МВФ в Україні, Гевін Грей, висловив оптимізм стосовно завершення війни до кінця 2024 року.

Грей зазначив, що показники України за програмою розширеного фінансування залишаються високими, а країна виконала усі критерії ефективності, крім одного, що стосувався податкових надходжень, проте на дуже незначну суму.

За його словами, Україна має отримати нові кошти найближчими днями. Це сталося на тлі затримки у виділенні додаткової допомоги у сумі $61 мільярда зі сторони Конгресу США.

Сана Надім, заступник голови місії МВФ в Україні, заявила, що МВФ провів новий аналіз боргової стійкості України, який, хоч і не змінив макроекономічний аналіз, виключив близько $3 мільярдів боргу за російськими єврооблігаціями.

Вона також зазначила, що досягнутий значний прогрес у питанні реструктуризації комерційного боргу України, і МВФ очікує активізації технічних дискусій з цього питання.

Голова МВФ Крісталіна Георгієва підкреслила важливість своєчасного надання фінансування обіцяними донорами для захисту макроекономічної стабільності України.

Вона також наголосила на необхідності повернення близько 6,5 мільйонів українців, що залишили країну через війну, що створює серйозні виклики для суспільства.

Українська економіка продемонструвала певну стійкість, але відновлення все ще залежить від високих ризиків, пов’язаних зі ситуацією з війною та зовнішнім фінансуванням.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ