АКТУАЛЬНО

У Британії знайшли вигідний для всіх спосіб передати Україні зброю

Країни Заходу розглядають можливість передачі застарілої зброї Україні замість витрат на дорогий її вивід з експлуатації. На зустрічі глав МЗС держав НАТО у Брюсселі міністр закордонних справ Великої Британії, Девід Камерон, висловив важливість підтримки України та закликав своїх колег зробити більше у напрямку протиповітряної оборони та надання боєприпасів.

Камерон закликав партнерів з НАТО активізувати допомогу Києву та звернутися до власних військових відомств для пошуку нових рішень. Він зазначив, що необхідно розглянути можливість передачі застарілої зброї Україні, а не її виведення з озброєння за високу ціну.

Крім того, Камерон закликав глав МЗС звернутися до казначейств для розмороження активів Російської Федерації та їх спрямування на підтримку України. Він також звернувся до своїх колег із США, закликавши їх спілкуватися зі спікером Палати представників для швидкого ухвалення законопроєкту щодо фінансування допомоги Україні.

Камерон вважає, що європейські міністри закордонних справ можуть вплинути на американських конгресменів, а сам намічає порушити цю тему під час свого візиту до Сполучених Штатів. Він підкреслив, що результати війни визначатимуть майбутнє світу, існують два варіанти, один з яких передбачає підтримку України та стратегічну поразку Путіна.

Проте існує інший сценарій, де Україну залишать у відсталому стані, і цьому радіють у Москві, Пекіні, Тегерані і Пхеньяні. НАТО та Європа стикаються з майбутніми небезпеками, маючи сумніви одне в одного стосовно того, чи справді ми відстоюємо наших союзників, чи маємо політичну волю, щоб відбити ці загрози. І це залежить від нашого вибору. Ніщо не є неминучим, але ми повністю можемо сприяти Україні відновити свою територію та досягти справедливого миру”, – заявив Камерон.

Він також закликав Європу витрачати на оборону щонайменше 2% ВВП. “Нам потрібно – особливо тим, кому не вистачає 2% – зустрітися з прем’єр-міністрами і президентами й підштовхнути їх до виділення цих коштів”, – зазначив очільник британського зовнішньополітичного відомства. У лютому 2024 року Девід Кемерон заявив, що Захід не зробив достатньо для того, щоб Україна перемогла російську повномасштабну агресію.– Він зазначив, що економіка союзників України у 25 разів перевищує російську. Цю різницю слід зробити ще більш відчутною, “зробити більше”, щоб допомогти Україні й разом “перевершити” режим президента РФ Володимира Путіна.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ