АКТУАЛЬНО

У ЄС відкладено запуск системи оплати за в’їзд на територію спільноти

В’їзд до Європи залишається безкоштовним: запуск системи оплати ETIAS у ЄС відкладено до травня 2025 року.

Після введення програми ETIAS для в’їзду до 30 країн Шенгенської зони Європи громадянам з безвізовим режимом знадобиться спеціальний дозвіл. Дозвіл ETIAS буде пов’язаний з закордонним паспортом та діятиме три роки або до терміну дії паспорта. При отриманні нового паспорта потрібно буде оформити новий дозвіл.

ETIAS обов’язковий для громадян України та інших країн з безвізовим в’їздом. Вони повинні будуть реєструватися у спеціальній системі та, в більшості випадків, сплачувати відповідний збір раз на три роки.

Система в’їзду-виїзду буде автоматизованою для громадян країн, які не входять до ЄС, і обов’язковою перед поїздкою до Європейського Союзу. ETIAS передбачає сканування паспорта мандрівника та онлайн-заявку, а також сплату 7 євро. Після затвердження дозволу, який діє три роки, він буде пов’язаний із паспортом особи.

Нововведення не стосується законних резидентів або тих, хто має довгострокові візи.

ETIAS застосовуватиметься при в’їзді до всіх країн ЄС, за винятком Кіпру та Ірландії, а також до чотирьох країн шенгенської зони, які не є членами ЄС: Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії, Швейцарії.

Введення ETIAS вже кілька разів відкладалося з технічних причин, і зараз частину опцій планують запустити у 2024 році, а повністю — у 2025 році.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ