АКТУАЛЬНО

Друг Москви, а не Києва – The Guardian про майбутні вибори в Хорватії

У Хорватії в середу стартують парламентські вибори, унаслідок яких на країну може чекати відмова від прозахідного вектора в найрізноманітніших питаннях, включно з допомогою Україні в боротьбі проти Росії, пише The Guardian.

За інформацією британського видання, опитування свідчать, що правляча Хорватська демократична співдружність на чолі з прем’єр-міністром Андреєм Пленковичем ризикує за підсумками голосування втратити більшість у парламенті, втративши позиції під тиском коаліції лівих і центристів, яку неофіційно очолює президент країни Зоран Мілановіч.

Незважаючи на цілу серію корупційних скандалів, ХДС раніше пророкували третю поспіль переконливу перемогу – проте все змінилося минулого місяця, коли Міланович раптово кинув руху виклик. Цей крок шокував країну і перетворив майбутні вибори з украй передбачуваних перегонів на запекле суперництво.

Загострення не зупинило навіть рішення Конституційного суду Хорватії, який зрештою заборонив Мілановічу балотуватися, ухваливши, що президент не може брати участь у партійних заходах, не пішовши у відставку. Мілановіч, назвавши суддів неписьменними “селянами”, продовжив участь в агітаційних заходах проти ХДС.

Як нагадує The Guardian, президент, крім іншого, виступає проти подальшого надання допомоги Києву. Це вже породило побоювання з приводу того, що в разі його перемоги на виборах і переходу на посаду прем’єра країна може вступити в табір “друзів Москви в ЄС”, куди вже ввійшли Угорщина і Словаччина.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ