АКТУАЛЬНО

Дикі какаду в Індонезії вивчили мистецтво виготовлення столових приборів

На архіпелазі Танімбар в Індонезії виявили, що какаду Гоффіна використовують гілки дерев у якості столових приладів для виколупування їстівних кісточок з морських манго, які, незважаючи на зовнішню схожість зі звичайними манго, мають гіркий смак. Вивчення цього явища виявилося вельми викликливим, оскільки какаду Гоффіна, властивість яких ховатися від людей та обирати складнодоступні місця для проживання, у дикій природі важко спостерігати.

Дослідники з Віденського університету ветеринарної медицини вивчали цих птахів, які були спіймані в природі і трималися в польовому вольєрі. Доктор Марк О’Хара відзначив високий рівень спритності, яку продемонстрували какаду при виготовленні та використанні столових приладів.

Дослідники надали зграї какаду тропічні фрукти, які ці птахи споживали у дикій природі, і спостерігали, як один із них використовував гілку в якості інструмента для обробки морського манго. За результатами дослідження, дві з 15 особин зграї користувалися “столовими приладами”.

Вчені класифікували “столові прилади” за їхнім призначенням: міцні товсті гілки використовувалися для розбиття плодів, тонкі – для проколювання оболонки навколо насіння, інструменти середнього розміру – для видобування насіння. Важливо відзначити, що ця поведінка не є інстинктивною, а набутою, що свідчить про власний навчальний процес у птахів, які використовують інструменти.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ