АКТУАЛЬНО

Джо Байден затвердив нову ядерну стратегію США

У березні цього року президент США Джо Байден затвердив нову ядерну стратегію під назвою Nuclear Employment Guidance, що має на меті підготовку до можливого скоординованого ядерного конфлікту з такими державами, як Росія, Китай та Північна Корея. Про це повідомила The New York Times у своєму матеріалі, опублікованому у вівторок.

Ця нова стратегія враховує стрімке нарощування ядерного потенціалу Китаю, який, за прогнозами, протягом наступного десятиліття зможе конкурувати з арсеналами США та Росії за розміром і різноманітністю. Окрім цього, стратегія також розглядає загрози з боку Росії, зокрема погрози президента Володимира Путіна застосувати ядерну зброю в Україні.

The New York Times повідомляє, що, після тривалого періоду скорочення ядерної зброї, адміністрація США тепер сигналізує про готовність розширити свій арсенал для протидії ядерним стратегіям Китаю та Росії. Зокрема, у лютому США попередили своїх союзників про можливість запуску Росією ядерної зброї в космос.

Відомо, що два високопоставлені чиновники адміністрації вже натякали на перегляд ядерної стратегії США, не розголошуючи її існування. У червні цього року старший директор Ради національної безпеки Пранай Вадді попередив, що, «за відсутності змін» у ядерних стратегіях Китаю та Росії, США можуть перейти від модернізації існуючої зброї до розширення свого арсеналу. Він також підкреслив необхідність одночасного стримування Росії, Китаю та Північної Кореї.

Крім того, термін дії останньої великої угоди з Росією про контроль над ядерними озброєннями «Новий старт», яка встановлює обмеження для ядерної зброї міжконтинентального діапазону, закінчується на початку 2026 року без можливості продовження. У свою чергу, Китай також припинив діалог зі США щодо ядерної безпеки, що раніше вважалося важливим кроком для запобігання ризику ненавмисної ядерної ескалації.

На фоні цих подій Китай і Росія стали ближчими як політично, так і економічно. Минулого місяця китайські та російські бомбардувальники далекого радіусу дії вперше провели спільне патрулювання поблизу Аляски та провели навчання з бойовими стрільбами у Південно-Китайському морі.

Другий представник адміністрації, Віпін Наранг, ядерний стратег Массачусетського технологічного інституту, який працював у Пентагоні, підтвердив, що Байден видав оновлені вказівки щодо застосування ядерної зброї, щоб врахувати численних суперників з ядерною зброєю та значне збільшення кількості і різноманітності ядерного арсеналу Китаю.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ