АКТУАЛЬНО

Судді та народні депутати від влади саботують очищення судів – Михайло Жернаков

Уже менш ніж за два тижні, 13 листопада, нова Вища кваліфікаційна комісія суддів України разом із Громадською радою доброчесності продовжать кваліфікаційне оцінювання, яке мають пройти ще 2000 суддів.

Принциповою відмінністю від попереднього етапу, де звільнили 0,5% суддів (15 із 3000), є склад ВККС. Схоже, що ця комісія на висновки ГРД зважатиме і нарешті ухвалюватиме відповідні рішення. А це означає, десятки й сотні недоброчесних суддів можуть нарешті позбутися своїх посад – те, чого суспільство очікує вже майже десять років.

Але судову мафію це, звісно, не влаштовує. Тож зараз сотня суддів, які “пройшли” кваліфоцінювання приблизно наполовину в попередній ВККС Козьякова (яку розігнали 2019 року за провал саме цього етапу реформи), починає каламутити воду – звертатися до ВККС, щоб та їх більше не оцінювала.

Судді Майдану, слуги Януковича та інші “достойники” з негативним висновком ГРД вважають, що більше нам нічого не винні. Мовляв, якщо дуже специфічно читати закон, то достатньо того, що про них колегія (3 чи 4 члени) попередньої ВККС сказали, що вони доброчесні. А для чого ми стільки років побивалися над судовою реформою – ніхто цього не знає.

Але це не має сенсу. Закон у цьому плані досить чіткий: якщо є негативний висновок ГРД – подолати його можуть щонайменше 11 із 16 членів ВККС, але аж ніяк не 3 і не 4. Ба більше, цю ж позицію днями підтвердила Велика Палата Верховного Суду. Вищої судової інстанції якщо просто не існує. Проте є деякі члени ВККС, для яких і закон, і позиція Верховного Суду – порожнє місце.

Крім того, тему з порятунком неблагополучних суддів від звільнення осідлали зараз уже деякі депутати від влади, наприклад Роман Бабій (СН). І з радістю поширюють цей максимально шкідливий наратив. Бабій, до речі, з тієї ж групи Разумкова, яка не так давно як могла валила держбюджет із додатковими сотнями мільярдів на Армію.

Небезпека полягає в тому, що ця історія не про 100 суддів, а про всі 2000. Не дай боже зараз ВККС (а згодом і ВРП) прийде на цю нісенітницю. Тоді суддів Майдану, корупціонерів і посібників ворога ми із судової системи звільнимо приблизно ніколи. Найцікавіше, що це все зараз робиться просто перед тим, як Єврокомісія та Рада ЄС мають ухвалювати життєво важливі рішення про відкриття переговорів про вступ.

Судова реформа (зокрема, ВККС і СРП), нагадаю, в центрі вимог ЄС, від виконання яких залежить це рішення. І те, що воно буде позитивним для нас, поки що ніхто не гарантував. Як і перемогу над ворогом. Вірю, що всередині ВККС і ВРП є критична маса людей, які розуміють це. Стежимо дуже уважно.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ