АКТУАЛЬНО

Експерти розкрили обман росіян на ЗАЕС

11 серпня на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) відбулася пожежа, яка викликала серйозні побоювання щодо безпеки цього стратегічного об’єкта. Однак, експерти вважають, що цей інцидент був не випадковим, а навмисною провокацією з боку Росії.

Співзасновниця громадської організації “Антикризовий експертний ядерний центр України” і експертка з ядерної енергетики Ольга Кошарна висловила думку, що пожежа на ЗАЕС пов’язана з бойовими діями в Курській області. За її словами, Росія могла навмисно влаштувати підпал на атомній станції, щоб вплинути на позицію західних партнерів щодо військової операції України в Курській області.

“Це провокація Росії, спрямована на те, щоб змусити західні країни чинити тиск на Україну з вимогою припинити військові дії. Вони – ядерні терористи, які порушили всі можливі міжнародні норми,” – зазначила Кошарна.

За словами експертки, густий чорний дим, що спостерігався під час пожежі, свідчить про горіння матеріалів, таких як азбест або пластик, які підтримували вогонь після займання генератора та палива. Ситуація ускладнювалася тим, що пожежні машини не могли дістатися до місця інциденту через замінування берегової лінії Каховського водосховища, де розташовані градирні.

Попри серйозність ситуації, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) 12 серпня повідомило, що команда провела радіаційний моніторинг і не виявила ознак підвищення рівня радіації. Також не було виявлено жодних уламків дрону, попелу або сажі, що могло б свідчити про наявність матеріалів, які могли спричинити пожежу.

“Цей дим, ймовірно, був викликаний горінням пластику,” – пояснила Кошарна.

Начальник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко раніше заявив, що російські окупанти підпалили у градирні ЗАЕС велику кількість автомобільних шин. Проте російський військовий аналітик Ян Матвєєв назвав цей інцидент “тупою провокацією”, оскільки на цьому об’єкті в принципі немає матеріалів, які могли б спричинити таку масштабну пожежу.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ