АКТУАЛЬНО

Іран планує напад на Ізраїль – Білий дім

Білий дім переконаний, що Іран готується до нападу на Ізраїль у відповідь на вбивство політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії, яке відбулося на початку цього тижня в Тегерані. Згідно з інформацією Axios, яку надали три неназвані американські чиновники, Іран може здійснити атаку за аналогією з попередньою операцією 13 квітня, але в більшому масштабі. Крім того, до можливих дій може долучитися ліванська група “Хезболла”, лідер якої, Хасан Насралла, також пообіцяв відплату за ліквідацію Ханії.

Адміністрація Байдена висловлює занепокоєння через зростаючу напруженість у регіоні. У Білому домі побоюються, що може бути складніше мобілізувати міжнародну і регіональну коаліцію, яка раніше захищала Ізраїль від іранських атак. Вбивство Ханії сталося на тлі війни між Ізраїлем і ХАМАСом, що призвело до загострення антиізраїльських настроїв у багатьох країнах.

Попередній напад Ірану, який відбувся у квітні, став відповіддю на ізраїльський авіаудар по іранському об’єкту в Дамаску, в результаті якого загинув високопоставлений іранський генерал. Тоді кілька арабських країн, включаючи Йорданію і Саудівську Аравію, надали підтримку, допомагаючи збити іранські та хуситські безпілотники або дозволяючи США та Ізраїлю використовувати свій повітряний простір для перехоплення загроз.

Розвідка США отримала чіткі сигнали про підготовку Іраном відповіді на вбивство Ханії. За словами двох американських чиновників, Ірану та його союзникам може знадобитися кілька днів для координації та підготовки нападу на Ізраїль. У відповідь Пентагон і Центральне командування США проводять підготовчі заходи, аналогічні тим, що проводилися напередодні квітневої атаки. До них входять американські військові сили в Перській затоці, Східному Середземномор’ї та Червоному морі.

Очікується, що найближчі дні будуть важкими, заявив один з американських чиновників. Ізраїльська розвідка припускає, що Іран може здійснити широкомасштабну ракетну атаку на Ізраїль.

Речник ЦАХАЛу Даніель Хагарі на прес-брифінгу в четвер заявив, що міжнародні партнери Ізраїлю збільшили свої сили в регіоні для допомоги у відбитті можливої атаки.

На тлі напруження кілька американських і міжнародних авіакомпаній, включаючи United, Delta, Lufthansa і Swiss, оголосили про призупинення польотів до Ізраїлю та з нього.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ