АКТУАЛЬНО

Нове дослідження доводить, що куріння вейпу притупляє мозок

Куріння вейпу має значний негативний вплив на когнітивні функції студентів, показало нове дослідження, представлене 15 вересня на щорічній зустрічі Американської неврологічної асоціації в Орландо, штат Флорида. Згідно з дослідженням, проведеним Лінкером Вінаном Покаром з Католицького університету Сантьяго-де-Гуаякіль в Еквадорі, студенти коледжів, які курять вейп, демонструють нижчі результати в тестах на навчання, пам’ять, вирішення проблем та критичне мислення в порівнянні з їхніми однолітками, які не вживають вейп.

Дослідники протестували когнітивні функції понад 400 студентів віком від 18 до 30 років, з яких 64 займалися лише вейпінгом, 31 – тільки курили сигарети, а 111 – і вейпили, і курили. Результати показали, що студенти, які вейпили від 10 до 20 затяжок на день, мали показники на 9% нижчі, ніж ті, хто не курив і не вейпив. У тих, хто робив більше ніж 20 затяжок на день, результати були майже на 14% гірші.

Попередні дослідження вже вказували на негативний вплив куріння на мозок, зокрема, зменшення об’єму мозку і зниження припливу крові до клітин мозку. Нікотин також викликає нейротоксичність, яка пошкоджує клітини мозку. Лінкер Вінан Покар зазначає, що ризик може бути ще більшим у людей, які використовують вейп.

“Ми вважаємо, що наше дослідження знаменує собою ‘до і після’ у сфері вивчення когнітивних функцій щодо вейпінгу,” – сказав Покар. Він також зазначив, що люди, які раніше курили сигарети, можуть використовувати вейп значно більше, що посилює негативний вплив.

Дослідження має свої обмеження, і автори підкреслюють необхідність подальшого масштабування та перевірки результатів для остаточного підтвердження висновків.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ