АКТУАЛЬНО

Перемога Трампа на виборах загрожує німецькій економіці

Перемога Дональда Трампа на майбутніх виборах може стати серйозним викликом для німецької економіки. Як свідчать останні звіти, зокрема дослідження німецького економічного інституту IW, заплановані Трампом загальні тарифи на імпорт у розмірі від 10% до 20%, а також 60% і більше на товари з Китаю, можуть суттєво вплинути на економічні показники Німеччини та єврозони.

Згідно з прогнозами, якщо Трамп введе 20%-і тарифи для країн Європейського Союзу, а ЄС у відповідь запровадить аналогічні заходи, ВВП єврозони може знизитися на 1,3% у 2027 та 2028 роках, а в Німеччині це падіння досягне 1,5%. Відзначається, що негативний вплив на економіку ЄС посилиться у період з 2025 по 2028 рік, тоді як для США першочергові наслідки будуть відчутні в перші два роки: падіння ВВП у 2025 році становитиме 1,3% при ставках у 10% і 1,5% при ставках у 20%.

Окремі сектори німецької економіки можуть зазнати особливо серйозних втрат. Наприклад, експорт німецьких автомобілів до США може впасти на 32%, а фармацевтичної продукції — на 35%. Загальний обсяг німецького експорту до США може знизитися на 14,9% унаслідок введення нових тарифів.

Ці прогнози підкреслюють серйозність потенційної загрози, яку можуть нести торгові війни, розв’язані адміністрацією Трампа, не лише для Німеччини, а й для всього європейського економічного простору.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ