АКТУАЛЬНО

Нідерланди розробили метод для продовження терміну зберігання донорської печінки

У Нідерландах нове дослідження виявило, що трансплантацію печінки можна проводити не лише у терміновому режимі, а й протягом більш тривалого часу, завдяки спеціальному апарату для зберігання. Дослідження, проведене Університетським медичним центром Гронінгена (UMCG) у Нідерландах, вказує на те, що цей підхід дає медикам більше часу для виконання складних операцій.

Згідно з опублікованими результатами у науковому журналі The Lancet, донорську печінку тепер можна зберігати до 20 годин у спеціальному апараті, який обробляє рідину, багату на кисень. Раніше вважалося, що печінка може “прожити” за межами організму лише до 12 годин, і трансплантація повинна бути проведена протягом шести-десяти годин.

Професор хірургії та керівник програми трансплантації печінки в UMCG Вінсент де Мейєр зауважив, що розширення часових рамок для трансплантації має декілька переваг. Тепер операції можуть виконуватися в зручний для медичної команди час, уникаючи необхідності виконувати їх ночами або в умовах терміновості.

UMCG стверджує, що є першою лікарнею у світі, яка успішно використовує цей апарат для зберігання донорських печінок. За допомогою цієї нової технології, трансплантації вранці здійснюються за дві години менше, ніж ті, що виконуються у терміновому порядку вночі. Після року ні у одного пацієнта не було виявлено ускладнень через тривалий термін зберігання печінки, а всі мали добре функціонуючі органи.

Це відкриття відкриває нові можливості для покращення ефективності і безпеки трансплантацій печінки, використовуючи більш гнучкий графік і виключаючи поспіх, пов’язаний із терміновістю операцій.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ