АКТУАЛЬНО

Естонія дозволила вилучати заморожені російські активи для допомоги Україні

Естонія офіційно дозволила вилучати заморожені російські активи та використовувати їх для допомоги Україні. Президент Алар Каріс підписав відповідний законопроєкт, повідомивши про це 30 травня на своїй сторінці у Facebook. Він назвав цей метод компенсації “новаторським” і висловив упевненість, що це зміцнить заборону агресії як основну норму міжнародного права.

Каріс пояснив, що майно можна використовувати для відшкодування шкоди лише в тому випадку, якщо причетність фізичної або юридичної особи до протиправних дій встановлена та достатньо доведена. Лише факт заморожування активів через міжнародні санкції не буде достатнім для передачі власності.

За його словами, закон торкнеться лише активних учасників військової агресії чи порушників правил ведення війни. Якщо виникнуть “невирішені правові питання”, остаточне рішення буде за парламентом Естонії.

“Незалежно від думок щодо рішення Естонії, ми безсумнівно повинні знайти ефективні способи забезпечити право жертв агресії на отримання компенсації за завдану шкоду,” – резюмував президент.

Законопроєкт “Про внесення змін до Закону про міжнародні санкції та внесення змін до інших пов’язаних з ним законів” був прийнятий естонським Рійгікогу 15 травня 65 голосами проти трьох. Деякі місцеві юристи припускали, що президент може відхилити його, а міністр юстиції – оскаржити.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ