АКТУАЛЬНО

Фон дер Ляєн пропонує створення «європейського оборонного союзу»

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн висунула ініціативу щодо створення «справжнього європейського оборонного союзу», який, за її словами, має бути націлений на зміцнення обороноздатності Європи та забезпечення безпеки в умовах глобальних викликів. Згідно з повідомленням Reuters, цей новий союз планується розвивати протиповітряну оборону та кіберзахист як флагманські проєкти.

Зробити це вона пообіцяла в разі, якщо її переоберуть на другий термін на посаді голови Єврокомісії.

«Європа може багато чого зробити для підтримки та координації зусиль зі зміцнення оборонно-промислової бази, сектору інновацій та європейського єдиного ринку», – зазначила фон дер Ляєн у документі, що викладає її програму перед сьогоднішнім голосуванням у Європарламенті.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що цей документ свідчить про «зміну пріоритетів» Брюсселя і про надання ЄС «військового забарвлення».

За його словами, пропозиція фон дер Ляєн «підтверджує загальний настрій європейських держав на мілітаризацію, нагнітання напруженості, на конфронтацію і опору на конфронтаційні методи у своїй зовнішній політиці».

Пєсков також додав, що Росія не становить жодної загрози для Євросоюзу, водночас дії членів блоку «унеможливили будь-яку можливість діалогу та врахування стурбованості Росії».

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ