АКТУАЛЬНО

Global Times: НАТО підштовхує конфлікт в Україні до світової війни

НАТО готує громадську думку до переростання українського конфлікту у “світову війну”, що спричинить великі ризики і невизначеність, пише Global Times.

Як зазначає видання, на це вказує той факт, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг намагається пов’язати Україну з тайванським питанням. Він також більше не обмежує визначення українського конфлікту рамками Європи, натомість розглядаючи його як показник ширшого глобального геополітичного конфлікту. Столтенберг дає зрозуміти: НАТО розглядає Росію як свою головну мету, а Китай – як потенційного противника.

Нещодавно генсек відвідав США з метою обговорення продовження підтримки Вашингтоном Києва і забезпечення безперервних поставок зброї в Україну. Це включає затвердження пакета допомоги в розмірі $60 млрд, схвалення якого конгресом ніяк не може домогтися Білий дім, і додаткової допомоги в розмірі $54,5 млрд, яку з другої спроби схвалив Європейський союз. Під час візиту Столтенберг неодноразово згадував Китай, недвозначно позиціонуючи його як “виклик” для НАТО.

Виступаючи в неурядовому фонді “Спадщина” у Вашингтоні, Столтенберг заявив, що перемога Росії дасть можливість іншим країнам, таким як Північна Корея, Іран і Китай, застосовувати силу. А в інтерв’ю телеканалу Fox News він недвозначно підкреслив: “Сьогодні Україна, завтра це може бути Тайвань”.

Таким чином генсек НАТО домагається легітимності глобального розширення Північноатлантичного альянсу, для якого війна є зовнішньою потребою.

“Без війни ця військова організація втратила б сенс свого існування. У НАТО має бути чітка мета. Якщо у неї її немає, то вона повинна її створити”, – попереджає Global Times.

Зі слів Столтенберга зрозуміло, що слідом за розширенням НАТО на схід альянс просувається в напрямку Азії. Подібне стратегічне коригування, наголошується в статті, в короткостроковій перспективі може зміцнити внутрішню згуртованість альянсу і дасть йому змогу зберігати позиції як найпотужнішої військової організації у світі. Однак у довгостроковій перспективі це може призвести до ще більшого поділу і конфронтації в усьому світі. Розширення НАТО в Азію може не тільки посилити глобальну геополітичну напруженість, а й призвести до загострення гонки озброєнь і регіональних конфліктів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ