АКТУАЛЬНО

Глобальні обмеження реклами: 180 країн домовились про посилення боротьби з тютюнопалінням

На 10-й Конференції Сторін Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щодо боротьби з тютюнопалінням, представники з понад 180 країн, 4 міжурядових та 18 неурядових організацій погодилися продовжити наступні п’ять років реалізацію Глобальної стратегії щодо швидкого зменшення тютюнопаління.

Ця стратегія охоплює основні напрями боротьби з тютюнопалінням та його впливом на здоров’я людей та навколишнє середовище як на світовому рівні, так і з урахуванням особливостей кожної країни-учасниці.

На цьогорічній 10-й Конференції Сторін обговорювалися заходи щодо подальшої боротьби з тютюнопалінням у контексті досягнення Цілей сталого розвитку ООН. Це включає обмеження транскордонної реклами та спонсорства тютюнових виробів, захист навколишнього середовища від наслідків вживання тютюну та маркування тютюну.

Під час перших сесій був представлений та обговорений звіт про глобальний прогрес країн у виконанні Рамкової конвенції ВООЗ щодо боротьби з тютюнокурінням.

Українська міжурядова делегація, яку очолили представники Міністерства охорони здоров’я України, представила під час сесії прогрес країни у виконанні Глобальних цілей та обговорила пріоритетні заходи на наступні п’ять років.

Також українська делегація виступила з заявою, де наголосила на рішенні COP8, яке стосується боротьби з тютюнопалінням в умовах складних надзвичайних ситуацій.

На конференції були представлені та обговорені звіти Секретаріату Конвенції та ВООЗ щодо впливу та методів боротьби з новітніми тютюновими виробами, інформування громадян про шкідливість тютюнових виробів та посилення обмежень щодо транскордонної реклами і спонсорства.

Підсумком Конференції Сторін стали важливі рішення, зокрема, Панамська декларація, що узагальнює прогрес у боротьбі з тютюнопалінням у світі, рішення щодо захисту навколишнього середовища та обмеження транскордонної реклами та спонсорства тютюнових виробів.

Згідно з представленими звітами, щорічно у світі викидається 4,5 трильйона сигаретних недопалків, що становить велику кількість токсичного пластикового сміття. Це привело до посилення заходів з контролю за пластиковим забрудненням, в тому числі у морському середовищі.

Ухвалені на конференції рішення спрямовані на посилення контролю за транскордонною рекламою, стимулюванням продажу та спонсорства тютюнових виробів і зображенням тютюну в ЗМІ та розважальній продукції.

В Панамській декларації відзначається важливість збереження незалежності політики в галузі громадського здоров’я від втручання тютюнової промисловості.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ