АКТУАЛЬНО

Головний контррозвідник Росії виявився прихованим мільярдером – The Insider

Генерал-лейтенант ФСБ Владислав Меньщиков, який очолює першу службу ФСБ, відповідальну за контррозвідку, опинився в центрі корупційного скандалу, розкритого виданням The Insider. Як з’ясувалося, Меньщиков, який керує важливим підрозділом федеральної служби безпеки Росії, став мільярдером завдяки корупційним схемам у рамках оборонного концерну «Алмаз-Антей».

Меньщиков керував держкомпанією, яка випускає озброєння для протиповітряної та протиракетної оборони, з 2003 по 2014 рік, з’ясував The Insider. За словами автора розслідування Сергія Єжова, за цей час генерал ФСБ сколотив первісний капітал, віддаючи паряди фірмам членів своєї родини.

Наприклад, родичка дружини силовика Тетяна Сухорукова через ТОВ “Альбіон” займалася обслуговуванням ділових поїздок співробітників “Алмаз-Антея”. А гадана мати голови Першої служби Валентина Меньщикова як мінімум до 2018 року володіла часткою у підприємстві «Нові технології та матеріали», яке забезпечує концерн кріпильною продукцією. Чистий прибуток компанії становив сотні мільйонів рублів на рік.

Отримані кошти інвестувалися в комерційну нерухомість, загальна вартість якої на даний момент досягла 3 млрд рублів. Наразі всі ці активи записані на фірми «Галакс», «Агора» та «Біоімпульс», що належать у рівних частках дочки генерала Тетяні Меньщикової та його колишньому підлеглому — директору «Алмаз-Антея» Яну Новікову.

Так, бізнес-партнери розпоряджаються особняком біля метро «Достоєвська» площею 1120 м ² за 780 млн рублів і торговим центром у Черемхах за 900 млн рублів. У центрі Москви вони здають приміщення “Газпромбанку Автолізинг” та футбольній Прем’єр-лізі під штаб-квартиру. Вартість першої будівлі складає 683 млн рублів, автора – 123 млн рублів. Серед інших клієнтів фірм Меньщикової та Новікової — Ощадбанк та ресторан «Сито П’яно».

За даними видання, Новіков не просто був заступником Меньщикова, коли той керував Алмаз-Антеєм, а давно з ним товаришує. Вони однолітки, обидва із Санкт-Петербурга. Про їхню близькість свідчить і той факт, що дружина Новікова та зять Меньщикова до 2011 року спільно володіли земельною ділянкою в Підмосков’ї. За словами Єжова, голова держконцерну досі продовжує віддавати держпідряди близьким до генерала людям.

Загальна виручка афілійованих з Меньщикова фірм за минулий рік перевищила 800 млн рублів. Крім іншого, їй належить бізнес із продажу жіночих прокладок, підгузків для дітей та дорослих.

Живе дочка генерала ФСБ у престижному хімкінському селищі Новогірськ — маєток із кількох земельних ділянок та котеджів, які можна оцінити у півмільярда рублів. Ці володіння також було отримано від «Алмаз-Антея». Згідно з документами, у 2010 році власником землі стало ТОВ «Алмаз-Сонячний», яке входило до концерну. Однак лише через півтора тижні новим власником значився вже зять Меньщикова, який у 2019 році передав землю за шлюбним договором дочки генерала.

Також журналісти з’ясували, що після повномасштабного вторгнення в Україну Тетяна Меньщикова придбала новий Mercedes-Benz GLS 580 4MATIC вартістю понад 20 млн. рублів. Це більше, ніж офіційний річний дохід глави усієї ФСБ. На той момент німецький концерн уже залишив Росію, тому придбати легально таке авто було неможливо.

Владислав Меньщиков очолив контррозвідку ФСБ у 2015 році, до цього він керував головним управлінням спеціальних програм, у його підпоорядкуванні знаходиться мережа секретних бункерів Володимира Путіна. Перша служба ФСБ РФ стоїть за кримінальним переслідуванням журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича, який був засуджений до 16 років колонії у справі про шпигунство і потім звільнений у рамках обміну ув’язненими із Заходом. За даними WSJ, Меньщиков особисто поінформував Путіна про план арешту Гершковича і потім реглярно надавав главі Кремля доповіді про перебіг цієї справи.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ