АКТУАЛЬНО

Гренландія щогодини втрачає 30 мільйонів тонн льоду

Через зростаючу кліматичну кризу Гренландський крижаний щит втрачає неймовірні обсяги льоду – за годину, в середньому, його зникання становить 30 мільйонів тонн, що на 20% більше, ніж раніше оцінювалося.

Міжнародна група вчених із кількох країн використовувала методи штучного інтелекту в рамках дослідження, щоб прокартувати понад 235 000 льодовиків за 38 років, з роздільною здатністю 120 метрів.

Результати показують, що з 1985 року Гренландійський крижаний щит втратив приблизно 5 000 квадратних кілометрів льоду, що еквівалентно одному трильйону тонн льоду.

Згідно з проєктом, який порівнює всі попередні вимірювання льоду в Гренландії, з 2003 року втрачалося 221 мільярд тонн льоду щорічно, на 43 мільярди тонн на рік більше, або в середньому приблизно на 30 мільйонів тонн на годину, ніж раніше.

Виявлення додаткових втрат льоду важливе для оцінки енергетичного дисбалансу Землі, тобто того, скільки додаткового сонячного тепла планета утримує через викиди парникових газів, спричинені людиною. Зазначається, що втрати льоду здебільшого відбулися на льодовиках, які вже перебували нижче рівня моря, тому вони компенсувались морською водою і не призвели до безпосереднього зростання рівня моря.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ