АКТУАЛЬНО

ХАМАС оголосить свою позицію щодо угоди про перемир’я та звільнення заручників у найближчому майбутньому

Лідери палестинської терористичної групи ХАМАС розглядають план звільнення заручників, який був розроблений спільно Ізраїлем, Катаром, Єгиптом та США. У відповідь на цю ініціативу, представник ХАМАС, Усама Хамдан, повідомив у суботу, 3 лютого, що групі потрібен додатковий час для узгодження своєї позиції перед оголошенням.

Під час пресконференції в Лівані Хамдан підкреслив, що ХАМАС вже раніше висловлював готовність обговорювати будь-які ініціативи для припинення “цієї варварської агресії проти палестинського народу”. Він також підтвердив отримання групою пропозиції про перемир’я, розробленої посередниками в Парижі, але зазначив, що угода ще не досягнута, а план не містить деяких конкретних деталей.

Джерело в ХАМАС повідомило, що запропонований план передбачає три етапи перемир’я. Перший етап включає шеститижневу паузу в бойових діях, під час якої певних заручників обміняють на палестинських ув’язнених. Державний секретар США Ентоні Блінкен 4 лютого знову вирушить на Близький Схід для активного підтримання угоди.

Нагадаємо, що 1 лютого глава Моссаду Давид Барнеа представив військовому кабінету Ізраїлю план нової угоди з ХАМАС щодо перемир’я та звільнення заручників. Проте, ізраїльські міністри висловили сумніви стосовно можливості досягнення угоди з терористичною групою.

Зазначимо, що у минулому були випадки обміну заручниками між Ізраїлем і ХАМАС під час попередніх періодів перемир’я. На даний момент близько 130 ізраїльтян та іноземних громадян залишаються утримуваними в заручниках у Газі, включаючи восьмеро американців. Усі сторони намагаються знайти компроміс для припинення конфлікту та звільнення заручників.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ