АКТУАЛЬНО

Інвестори втратили понад пів мільярда доларів у криптопіраміді

Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) висунула звинувачення проти криптокомпанії NovaTech, яку підозрюють у організації масштабної фінансової піраміди. Сума інвестицій, залучених компанією, перевищила 650 мільйонів доларів, а постраждалими стали понад 200 000 інвесторів з усього світу.

За даними SEC, засновники NovaTech, подружжя Синтія та Едді Петіони, з 2019 до 2023 року керували компанією як проєктом багаторівневого маркетингу (MLM), який залучав інвесторів до вкладень у криптовалютні та валютні ринки. Синтія Петіон обіцяла інвесторам захищеність їхніх вкладень, стабільний прибуток з першого дня та доступ до капіталу в будь-який момент.

Однак, як з’ясувалося, більшість коштів, отриманих від нових інвесторів, використовувалися для виплат попереднім вкладникам та промоутерам компанії, що є характерною ознакою фінансової піраміди. Крім того, SEC стверджує, що подружжя Петіонів використовувало мільйони доларів інвесторів для особистих потреб.

Крім звинувачення проти засновників NovaTech, SEC також висунула обвинувачення проти кількох промоутерів компанії, серед яких Мартін Зізі, Дапілін Данбар, Джеймс Корбетт, Коррі Семпсон, Джон Гарофано і Марша Хедлі. Ці особи продовжували залучати інвесторів навіть після того, як американські та канадські регулятори розпочали розслідування щодо діяльності NovaTech.

SEC звинувачує NovaTech у порушенні положень про боротьбу з шахрайством і вимог про реєстрацію. Організація вимагає постійної судової заборони на діяльність компанії, повернення незаконно отриманих прибутків та накладення цивільних санкцій.

Один із промоутерів компанії, Мартін Зізі, не визнавши і не заперечуючи висунуті звинувачення, погодився частково врегулювати справу та виплатити цивільний штраф у розмірі 100 тисяч доларів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ