АКТУАЛЬНО

Ірак вітає перші за десять років місцеві вибори

У понеділок, 18 грудня, в Іраку розпочалося голосування на місцевих виборах, що є першим таким заходом за останні десять років. На цих виборах велику роль грає шиїтський мусульманський альянс, який ймовірно посилить свою владу, особливо у світлі бойкоту соціального популіста Моктади ас-Садра, його головного конкурента.

Останні місцеві вибори відбулися у 2013 році, і їх відклали через війну з “Ісламською державою”. Ці вибори служать підготовкою до парламентських виборів, запланованих на 2025 рік.

Шиїтські опоненти Садра, які завадили йому утворити уряд після його перемоги на парламентських виборах 2021 року, ймовірно, здобудуть контроль над більшістю місцевих рад, особливо в шиїтських південних провінціях.

Це зміцнить позиції керівного шиїтського альянсу, близького до Ірану, відомого як Координаційна структура. Їх влада зросла завдяки доступу до державних нафтових ресурсів, які можна використовувати для реалізації місцевих проєктів та послуг.

Голосування відбувається у 15 з 18 провінцій Іраку, де обирають 285 членів ради. Їхні обов’язки включають призначення впливових губернаторів провінцій та нагляд за місцевою адміністрацією. Вибори в напівавтономному регіоні Іраку Курдистан планується провести наступного року.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ