АКТУАЛЬНО

До чого призведуть зміни в системі вищої освіти – Єгор Стадний

Середовище українських педагогів сколихнула новина про можливі кардинальні зміни в системі вищої освіти України. Законопроєкт про фундаментальну реформу на розгляд парламенту запропонував Кабінет міністрів.

У Міносвіти та Мінцифри впевнені, що цей документ наблизить українську освіту до європейських стандартів, забезпечивши зміни в системі вищої освіти, які “назріли давно”. Зокрема, уряд пропонує з 2024 року скасувати заочну форму навчання як радянський рудимент освіти. Також студенти матимуть більшу свободу дій, адже вони зможуть обирати тривалість навчання, додаткові предмети та навіть змінювати спеціальність після 1-2 років навчання.

В американському університеті неважливо, скільки років має тривати навчання

Якщо брати за приклад американську освіту, то індивідуальна тривалість навчання – це те, що існує там від самого початку роботи університетів. Там не було Радянського Союзу з його держпланом і вказівками про те, протягом якого періоду треба конче завершити навчання. В американському університеті неважливо, скільки років має тривати навчання, там важливо лише те, чи закриті всі вимоги програми. Зробиш ти це швидше за всіх інших чи довше – це взагалі там нікого не хвилює.

Необхідність аналогічних змін в Україні раніше була зумовлена тим, що за такою схемою рухається весь прогресивний світ. А зараз ми маємо ще й власну особливість – війну. Зокрема, через це в українських студентів рівень знань стає ще більш строкатим. Тому всіх і не можна навчати однаково. Адже цінність навчання полягає не в кількості років, а в тому, чи засвоїла людина знання, чи досягла результатів навчання, чи не досягла. Нас має цікавити саме це насамперед. А не те, що людина провчилася менше чи більше вигаданої кимось так званої нормативної тривалості навчання.

Поки що автори законопроєкту пропонують можливість регулювати термін навчання лише контрактникам. Однак, найімовірніше, ці зміни будуть доступні і для людей, які навчаються не лише власним коштом.

Позитивною у світовій практиці та практиці приватних українських закладів вищої освіти виявилася і можливість обрання студентом додаткових дисциплін із різних програм. Коли є певна обов’язкова частина предметів програми, яка становить її більшість, та частина програми, де студенти обирають предмети самостійно. Бо за цим криється ідея, що людина зріла і відповідальна. Можливо, не на самому початку, але по ходу навчання вона здатна буде зрозуміти, що саме вона хоче вивчати.

Знову ж таки, західний світ ніколи не мав такого підходу, як в Україні. Західний світ завжди, а чим далі, тим більше, пропонує студентам самостійно обирати якусь частину програми.

Такі зміни в Україні потрібно було запровадити ще позавчора

І такі зміни в Україні не просто нагальні. Їх потрібно було запровадити ще позавчора. Це те, про що багато людей говорили і писали раніше. Адже студенти вступають до вишів, але нічого не знають про спеціальності та програми, на яких навчатимуться. Абсолютна більшість із них не розуміють, що їм доведеться вивчати. Тому корисно мати ідею, коли студенти можуть увійти в якусь ширшу галузь. Адже набагато легше вже в університеті, так би мовити зсередини, зрозуміти, що передбачають ті чи інші предмети, спеціальності та програми, ніж на етапі вступу влітку після 11-го класу.

Але ці зміни стосуються університетів, які справді дбають про якість освіти. Ці перетворення не будуть цікаві там, де все “мохом поросло” і жодної якості освіти немає.

Хороший університет завжди більше зацікавлений у тому, щоб у них на програмах навчалися мотивовані студенти. А мотивованими вони стають тільки тоді, коли знають, що вони обрали.

І всі ці перетворення (гнучкий термін навчання, більша кількість дисциплін на вибір, можливість вступати не тільки на спеціальність, а на якусь ширшу категорію і потім пізніше обирати спеціальність тощо) підвищать вмотивованість і зацікавленість студентів у тому, щоб справді здобувати освіту.

Наявна зараз система освіти – це радянська спадщина

Ніхто навіть не підозрює, що наявна зараз система освіти – це радянська спадщина. І велика кількість документів навіть цією мовою написані все ще – цією радянською мовою. Там, що студента підставити в ті рядки, що якісь каструлі, шурупи чи сковорідки – однаково. Просто в інших сферах у нас уже ринкова економіка, а в освіті в нас ще й досі “держплан” панує насправді.

Что касается отмены заочной формы обучения, то, если университет качественный, он может нормально обучать и на заочке. Однако проблема в том, что в настоящее время нет программы заочного обучения, в которой действительно будет хорошее качество образования. Эта система превратилась в откровенные и почти неприкрытые схемы. Когда одни делают вид, что принимают какие-то экзамены, другие – что они их сдают. И просто в конце выдают диплом.

В общем заочка как форма обучения – ни хорошая, ни плохая. Но то, как у нас ее реализуют – стыд. Здесь, как и в любой другой форме обучения, все зависит именно от качества и репутации университета. Ведь дневная форма так же может быть спрофанирована, просто у этой профанации больше свидетелей.

Сейчас к предложенным правительством изменениям готовы те, кто уже давно пытается работать и работает именно в режиме качественного высшего образования. Но заведениям, которые никогда о качестве не думали, все равно. Кому-то даже будут мешать эти изменения.

Стоит признать, что сейчас меньшинство заведений работает в режиме качественного высшего образования. Поэтому, вероятно, и не будет высокой поддержки этих изменений в среде наших университетов. Изменения однозначно вызовут сопротивление. Его будет много.

Сознательных студентов в Украине не хватает как кислорода

Поэтому активная поддержка будет со стороны меньшинства учреждений, которые действительно беспокоятся об уровне образования. Потому что им важно, чтобы студенты были сознательны и мотивированы. А все новации, которые предлагает этот законопроект, – это о сознательных студентах. К сожалению, сознательных студентов в Украине не хватает как кислорода. Нам их надо больше, нам надо больше взрослого и ответственного отношения к своему обучению.

Однако, если не будет мешкать парламент, то следующий учебный год уже может начаться с учетом вышеупомянутых нововведений.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ