АКТУАЛЬНО

“Карантинна зона”: як будуть жити прикордонні регіони України після конфлікту з Росією

Після тривалого конфлікту з Росією і виходу українських військ на кордони у 1991 році, стає очевидним, що небезпека з боку РФ не зникне безслідно. Згідно з висловлюванням заступника директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ, Олександра Гладуна, Росія, ймовірно, залишатиметься в тому вигляді, в якому вона існує на сьогоднішній день.

“Росія, найімовірніше, буде існувати у тому стані, в якому вона є зараз ще певний період часу. І просто розраховувати, що вона розпадеться на багато частин, не варто. Небезпека з боку РФ буде спостерігатися навіть після виходу наших військ на кордони 1991 року”, – підкреслив він.

Враховуючи це, експерти розглядають можливість створення “карантинної зони” на території прикордонних регіонів України, яка межує з Росією. Основна ідея полягає в тому, щоб відокремити ці території від потенційних загроз і небезпеки, які можуть виникнути з боку сусідньої країни.

Заступник директора вказав, що дуже актуально розвивати території поруч із РФ, адже саме там може бути найбільша загроза для прикордонних міст України. Він пропонує створення “карантинної зони” на відстані 30 кілометрів від кордону з Росією. Такий захід може допомогти забезпечити безпеку великих підприємств, які можуть бути під постійною загрозою обстрілів.

“Тому розвиток територій поруч із Росією – дійсно дуже актуальна тема. Цим зараз переймається Мінінфраструктури – існує думка, що потрібно робити карантинну зону на відстані 30 кілометрів від кордону з Росією. Великі підприємства там можуть бути під постійною загрозою обстрілів, тому на цих територіях доцільно розвивати фермерство. А загалом, розвиток прикордонних з Росією територій має вирішуватися у контексті програми економічного відродження України”, – підкреслив Гладун.

Зазначимо, що вирішення питань, пов’язаних з прикордонними регіонами, вимагатиме комплексних заходів та стратегічного планування. Однак здорове економічне відродження та безпека цих територій можуть визначити майбутнє України в умовах геополітичних викликів та нестабільності у регіоні.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ