АКТУАЛЬНО

Кількість загиблих паломників у Мецці зростає, розпочата кампанія “Ні хаджу без дозволу” для запобігання смертям

Температура в Мецці перевищила 50 градусів. Під час хаджу загинули представники щонайменше 10 країн, включаючи Росію.

Кількість загиблих під час хаджу до Мекки в Саудівській Аравії перевищила 1000 осіб. Офіційні дані влади повідомляють про 500 загиблих, але більшість померлих від сонячних і теплових ударів — це незареєстровані віряни.

Близько 10 країн повідомили про 1 081 смерть під час хаджу — паломництва до Мекки, яке кожен мусульманин має здійснити хоча б раз у житті.

Єгипет повідомив про 658 загиблих паломників, що ставить під сумнів офіційні дані Саудівської Аравії, яка називає цифру 500 осіб.

За даними різних країн, загинули щонайменше 14 малайзійців, 183 індонезійців, 68 йорданців, 35 пакистанців, 35 тунісців, 11 іранців і 98 індійців. Ще 22 йорданці госпіталізовані, а 16 вважаються зниклими безвісти, повідомило міністерство закордонних справ Йорданії. Генконсульство Росії повідомило про чотирьох загиблих.

Основна причина загибелі людей — сильна спека. 17 червня температура у Великій мечеті в Мецці досягла рекордних 51,8 градуса за Цельсієм. За даними влади Саудівської Аравії, до 16 червня понад дві тисячі паломників звернулися до лікарень через спеку.

Хадж, час якого визначається місячним ісламським календарем, цього року знову припав на спекотне саудівське літо. За григоріанським календарем час хаджу щороку зміщується приблизно на 11 днів назад, що означає, що наступного року він відбудеться раніше, у червні, можливо, в більш прохолодних умовах.

У дослідженні, опублікованому минулого місяця в Саудівській Аравії, зазначається, що температура в цьому регіоні підвищується на 0,4°C кожне десятиліття.

Щороку десятки тисяч прочан намагаються приєднатися до хаджу нелегально, оскільки не можуть дозволити собі дорогі офіційні дозволи. Багато людей збирають кошти на хадж протягом усього життя.

Влада Саудівської Аравії повідомила про виселення сотень тисяч незареєстрованих прочан з Мекки цього місяця, але багато хто з них все ж брав участь в основних обрядах, які почалися минулої п’ятниці. Ці паломники були більш вразливими, оскільки без офіційних дозволів не мали доступу до кондиціонованих приміщень, призначених для охолодження 1,8 мільйона авторизованих паломників.

На відео, опублікованому в соціальних мережах турецьким туроператором Ясемін Мерджан, видно, як змучені паломники лежать на узбіччях доріг навколо Мекки. Також на кадрах Мерджана видно, як деякі паломники допомагають місцевій владі вантажити тіла померлих у похоронних саванах на візки для подальшого транспортування. Усіх загиблих буде поховано в Саудівській Аравії, і влада Мекки вже повідомила, що постарається сповістити родичів, але через велику кількість “нелегалів” це практично неможливо.

“Цього року було дуже складно. Кількість загиблих і зниклих безвісти паломників дуже велика”, — сказав Мерджан.

Прагнучи уникнути повторення смертельної тисняви, що сталася в 2015 році, уряд Саудівської Аравії цього року розпочав кампанію під назвою “Ні хаджу без дозволу”. Влада Мекки наголошує, що будь-хто, хто спробує увійти до священного міста без необхідного дозволу, буде суворо покараний і оштрафований. Минулого року різні країни повідомили про понад 300 смертей під час хаджу, переважно серед індонезійців.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ