АКТУАЛЬНО

Підземний Карфаген терористів у секторі Гази буде знищено – Андрій Миселюк

“Це в секторі Газа наші підривають тунелі ХАМАСу”. Ми з другом Сергієм стоїмо біля моря в ізраїльському місті Ашдод, за 40 кілометрів від Гази, і він відповідає на моє запитання про те, що це за ритмічні глухі звуки лунають із півдня.

Розмова відбувалася наприкінці липня 2014 року. Ми з дружиною щойно приїхали в Ашдод у гості до друзів, які давно нас до себе запрошували. Квитки в Ізраїль брали заздалегідь. І вийшло так, що ми несподівано з однієї АТО потрапили в іншу. Хоча, якщо дивитися об’єктивно, це все-таки перебільшення. Адже офіційно розпочата 13 квітня, АТО в Україні ще не зачіпала наші буденні будні в Києві.

На відміну від АТО в Ізраїлі. 7 липня 2014 року ізраїльська армія розпочала антитерористичну операцію “Безпечна скеля”. Її метою було знищення військової інфраструктури ХАМАСу в секторі Газа і запобігання ракетним обстрілам Ізраїлю.

Ми приїхали через три тижні після початку цієї операції. Операція ізраїльської армії ЦАХАЛ у Газі йшла в повному розпалі. З боку ХАМАСу постійно надходили ракетні обстріли по Ізраїлю. Тому кожного дня нашого перебування в Ашдоді нам, як місцевим жителям, доводилося ховатися від ракет, що летіли з Гази. І “Залізний купол” не збивав їх в Ашкелоні.

Ашдод – друге велике місто на півночі, уздовж моря, після Сектора Газа, після Ашкелона. Останньому, звісно, діставалося набагато більше. Але коли ракети долітали до Ашдода, нам доводилося десь ховатися від ракет під дико виючий ізраїльський повітряний сирен “Цева Адом”. Тоді це був новий, ще незвіданий досвід.

У проміжному підсумку боротьби проти терористів ХАМАСу ізраїльській армії тоді вдалося і тунелі знищити, і регулярні ракетні обстріли із Сектора Гази зупинити. 26 серпня 2014 року АТО в Ізраїлі завершилася. На відміну від української – у нас вона тривала до квітня 2018 року, після чого плавно перейшла в Операцію Об’єднаних сил.

… Після тієї знаменної поїздки в Ашдод минуло понад дев’ять років. І ось дивно, якого б не хотілося переживати. Влітку 2014 року в Ашдоді кожен ранок починався з новин про АТО – спочатку в Україні, потім – в Ізраїлі. І з 7 жовтня, кожен ранок почався спочатку читати новини про війну в Україні, а потім – новини про війну в Ізраїлі.

Все багаторазово ускладнюється тим, що тоді це були дві повністю окремі військові операції. Тепер – різні фронти Третьої світової війни. І на відміну від нашого фронту, який вельми стабільний, ситуація з операцією Ізраїлю в Газі набагато небезпечніша. Оскільки вона може призвести до справжнього вибуху.

Тому Ізраїль поки що не починає наземної операції в Секторі Газа. Він до цього готується. Очікує правильного моменту і тісно координує свої дії зі Сполученими Штатами. Для того, щоб максимально ефективно досягти своїх цілей. У результаті чого підземний Карфаген терористів у Секторі буде знищено, а ХАМАС втратить контроль над Газою.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ