АКТУАЛЬНО

Кремль готує теракти у Білорусі: стали відомі мотиви

Плани Москви на найближчу перспективу включають терористичні акти в Білорусі з наступним звинуваченням у цьому білоруських добровольців, що воюють на боці України. Такі кроки спрямовані на кілька цілей, включаючи посилення ефекту після теракту у Підмосков’ї та створення “підстав” для обвинувачень України у тероризмі.

За інсайдами, отриманими від однієї з європейських спецслужб, Москва планує організувати терористичні акти на території Білорусі з метою звинувачення Полку Калиновського, антилукашенківського підрозділу, який воює на боці України. Такий хід дозволить Кремлю посилити резонанс після трагедії у “Крокус Сіті Холі” та створити ще один привід для обвинувачень України.

Залучення білоруських військ у конфлікт з Україною також є метою Кремля, який сподівається відволікти українські сили від півдня та сходу країни. Це створить можливість для російського наступу на Харків та Київ. У цьому контексті заяви Лукашенка про готовність Білорусі до війни, навчальні збори військ та посилення військової техніки можуть бути також частиною стратегії Москви.

Аналіз зазначених дій показує, що Кремль використовує Білорусь як інструмент для досягнення своїх цілей у конфлікті з Україною. Такі кроки можуть створити додаткові територіальні конфлікти та загострити ситуацію у регіоні, що потенційно загрожує стабільності й безпеці в Європі.

На тлі відсутності видимих перспектив подальшого просування Росії на українських полів битв і переходу до окопної війни, аналітики RLI вважають, що сценарій повалення Лукашенка стає все більш ймовірним. За останні два роки вони вказували на фактори, які свідчать про готовність Росії поглинути Білорусь і встановити маріонетковий режим. Це відкриє Путіну нові можливості, зокрема, тотальний призов білоруських чоловіків, про що попереджали вже у травні минулого року.

Нещодавні заяви Лукашенка самі собою зробили сценарій з його поваленням більш реальним. Його риторика суперечить наративам Кремля, зокрема, його заяви про те, що терористи з “Крокуса” намагалися втекти до Білорусі, а не до України, як стверджував Путін.

RLI не виключають, що сплановані атаки можуть бути спрямовані і на політичне керівництво Білорусі. Це, за розрахунками Москви, полегшить завдання змусити Мінськ вступити у війну проти України.

Нещодавно самопроголошений президент Лукашенко заявив, що Білорусь готується до війни, але “заради миру”. Він наголосив, що проводиться підготовка відповідних підрозділів, а збройним силам постачаються різні види зброї та техніки.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ